Az USA a Huawei termékeinek elkerülésére kéri a szövetségeseit

külföld
2018 november 23., 05:23
comments 49

A Huawei kínai távközlési vállalat eszközei használatának elkerülésére kéri az amerikai kormány az Egyesült Államok szövetségeseit - jelentette a Wall Street Journal (WSJ) amerikai lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Amerikai tisztviselők már felvették a kapcsolatot azokkal az Egyesült Államokkal szövetséges országokkal, ahol a Huawei eszközei már széles körben elterjedtek.

Washington a kínai cég eszközeit kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

Az amerikai hírszerzés korábban figyelmeztetett, hogy a Huawei és hasonló kínai cégek együttműködnek a kínai kormánnyal, ami fokozza a kémkedés lehetőségét.

A WSJ forrásai szerint az amerikai kormány a távközlési rendszerek fejlesztését célzó pénzügyi támogatások növelését fontolja azon országok számára, amelyeknél nem terjedtek el a kínai készítésű kommunikációs eszközök.

Washingtont különösen az aggasztja, hogy kínai távközlési eszközöket használnak olyan országokban - például Németországban, Japánban és Olaszországban -, amelyekben amerikai katonai bázisok vannak - jegyezte meg a WSJ jelentése.

Az amerikai titkosszolgálatok az év elején felszólították az amerikaiakat, hogy hagyják a Huaweit, adataik ugyanis így a kínai kormány kémszervezeteinél köthetnek ki. A Huawei erre reagálva alaptalannak nevezte a vádaskodást, hangsúlyozva, hogy a vállalat nem állami, hanem magántulajdonban van. A piacon közben elterjedt, hogy az amerikaiak ezzel csak a Huawei egyik legnagyobb vetélytársát, az amerikai Apple-t szeretnék segíteni. A Huawei-jel szemben kell is a segítség, 2017 nyarán ugyanis már több telefont adtak el világszerte, mint az Apple.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.