Az Egyesült Államok lezárta a San Diego és Tijuana közti határátkelőt

külföld
2018 november 25., 22:02
comments 211

Vasárnap ideiglenesen mindkét irányba felfüggesztették a forgalmat a San Diego és Tijuana közti határátkelőnél, miután a mexikói hatóságok összetűzésbe keveredtek közép-amerikai, többnyire hondurasi menekültekkel és bevándorlókkal, akik menedékjogért akarnak folyamodni az Egyesült Államokban. 

Az amerikai vám- és pénzügyőrség a Twitteren adott hírt arról, hogy a San Ysidro átkelőt egyelőre lezárták.  

A CNN szerint nagyjából 500 ember áthatolt a mexikói rendőrfalon és megindult a határvonalon emelt kerítés felé, többen felmásztak a kerítésre is. Könnygázt is bevetettek a hatóságok. A csatorna helyi tudósítója szerint a tömegben férfiak és nők mellett rengeteg a gyerek is. 

link Forrás

A tömeg az elmúlt napokban viszonylag békésen lézengett Tijuanánál, most viszonylag hirtelen indultak meg nagy számban a határzár felé. 

A helyzet azért kaotikus, mert az Egyesült Államok és Mexikó között is meglehetősen problémás a kommunikáció. Donald Trump szombaton azt írta a Twitteren, hogy minden menedékkérő kérelmét egyenként bírálják el, de a menedékkérőknek az elbírálás ideje alatt Mexikóban kell maradniuk. Ez lehetett az egyik oka a vasárnap kitört tüntetéseknek is. 

A mexikói kormány Trumppal szemben azt állítja, nem kötött ilyen megállapodást az amerikai elnökkel. (CNN / Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.