Jack Ma a Kommunista Párt tagja

2018 november 27., kedd 6:53
143

A Kínai Kommunista Párt hivatalos napilapja, a Zsenmin Zsipao hozta nyilvánosságra, hogy a világszerte legismertebb kínai techvállalkozó, az Alibaba vezetője, Jack Ma párttag. 

Ezzel megdőlt az a sokakban élő feltételezés, hogy az e-kereskedelmi óriásvállalatok felépítő Ma nem kapcsolódott a kínai politikához, és pusztán gazdasági teljesítmény révén nőhetett ekkorára. Ma jelenleg Kína leggazdagabb embere, vagyonát 35,8 milliárd dollárra becsülik. Most pedig a Kínai Kommunista Párt hivatalos napilapja megköszönte neki, hogy egyike volt a párttagoknak, akik segítették az ország reformját és gazdaságának megnyitását. 

Elsőre nem világos, hogy a szigorúan szerkesztett Zsenmin Zsipao miért most döntött úgy, hogy nyilvánosságra kell hozni Ma párttagságát. Ugyanakkor arról tudni, hogy Peking elkötelezett abban, hogy az ország magánvállalatainak tevékenységét egyre inkább összehangolja a párt hivatalos célkitűzéseivel, elsősorban épp a rettentő gyorsan növekvő techszektorban. 

Ma szeptemberben jelentette be, hogy jövőre távozik az Alibaba elnöki tisztségéről, és a jövőben inkább jótékonykodni akar. A közelmúltban ázsiai és európai politikai vezetőknek is adott tanácsokat, és jelentős ambíciói voltak az Egyesült Államokban is. 

A kínai interneten a Ma párttagságáról szóló találgatásokra korábban a felhasználók többsége nemmel válaszolt, azaz a mostani bejelentés sokakat meglepett. Az Alibaba nem kívánta kommentálni a hírt, de annyit elárultak, hogy semmiféle politikai kapcsolat nem befolyásolta a cég tevékenységét. 

A Zsenmin Zsipao beszámolójából nem derült ki, hogy Ma mikor lett párttag. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt