Orosz kamerák elé ültették a foglyul ejtett ukrán matrózokat

Vasárnap az orosz FSZB hajói megtámadtak három ukrán katonai hajót, két tüzérségi páncélost és egy vontatót a Kercsi-szorosnál, a konfliktus kiéleződéséről akkor részletesen is írtunk.  Az oroszok akkor le is tartóztattak ukrán matrózokat, közülük hárman pedig kedden az orosz tévének nyilatkoztak.

Egyikük, Vladimir Leszovoj arról beszélt a felvételen, hogy tisztában volt vele, hogy az ukrán hajón egy provokatív cselekedetet hajt végre. Az ukrán haditengerészet parancsnoka szerint a férfiakat erővel kényszerítették arra, hogy hazudjanak. 

Az oroszok összesen 23 matrózt fogtak el, közülük legalább hárman megsérültek az összetűzésben. Az ukrán emberi jogi biztos úgy tudja, a matrózok kedden állnak majd bíróság elé a Krímen lévő Szimferopol városában. 

Az FSZB (a KGB utódszervezete, de a Krímnél határvédelmi feladatot is ellátnak) hétfő késő este tett közzé felvételt a három férfiról. Egyikük elmondta, hogy figyelmeztették őket többször is az oroszok, hogy hajózásukkal megsértik az orosz törvényeket, Leszovoj pedig arról beszélt, hogy szándékosan hagyták figyelmen kívül az orosz felszólítást. 

Az ukrán haditengerészet parancsnoka, Ihor Voroncsenko szerint a férfiak kényszer hatására tettek hamis vallomást. (BBC)