Orosz kamerák elé ültették a foglyul ejtett ukrán matrózokat

külföld
2018 november 27., 12:45
comments 155

Vasárnap az orosz FSZB hajói megtámadtak három ukrán katonai hajót, két tüzérségi páncélost és egy vontatót a Kercsi-szorosnál, a konfliktus kiéleződéséről akkor részletesen is írtunk.  Az oroszok akkor le is tartóztattak ukrán matrózokat, közülük hárman pedig kedden az orosz tévének nyilatkoztak.

Egyikük, Vladimir Leszovoj arról beszélt a felvételen, hogy tisztában volt vele, hogy az ukrán hajón egy provokatív cselekedetet hajt végre. Az ukrán haditengerészet parancsnoka szerint a férfiakat erővel kényszerítették arra, hogy hazudjanak. 

Az oroszok összesen 23 matrózt fogtak el, közülük legalább hárman megsérültek az összetűzésben. Az ukrán emberi jogi biztos úgy tudja, a matrózok kedden állnak majd bíróság elé a Krímen lévő Szimferopol városában. 

Az FSZB (a KGB utódszervezete, de a Krímnél határvédelmi feladatot is ellátnak) hétfő késő este tett közzé felvételt a három férfiról. Egyikük elmondta, hogy figyelmeztették őket többször is az oroszok, hogy hajózásukkal megsértik az orosz törvényeket, Leszovoj pedig arról beszélt, hogy szándékosan hagyták figyelmen kívül az orosz felszólítást. 

Az ukrán haditengerészet parancsnoka, Ihor Voroncsenko szerint a férfiak kényszer hatására tettek hamis vallomást. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.