Ez a jelentéktelen irodaház egy máltai kisvárosban a magyar gazdasági élet egyik fontos gócpontja (volt)

politika
2018 november 28., 04:59
comments 162

Ta' Xbiex kétezer fős település Valletta mellett. Leginkább jellegtelennek mondanám, bár kifejezetten jó helyen van: közel a főváros és ott a kikötő. Amikor hétvégén körbesétáltam, az utcákon egy teremtett lelket nem lehetett látni. 

Hamar megtaláltam a Triq il-Prinjolata nevű kis utcát, benne összesen 5-6 házzal. Máltán sokszor – és sajnos a házszámok helyett – saját nevük van az épületeknek, és ezeket a Google térképe is ismeri, ami így el is vezetett a Susan Court nevű házhoz. De hiába mutatott a térkép egyértelműen ide, nem hittem el, hogy jó helyen járok, amíg meg nem találtam egy Susan Courtba címzett levelet a postaláda mellett. 

link Forrás

Bár eddig is láttam a Google utcaképein, hogy szerény kis irodaházról van szó, ahol tucatnyi kis cég székel, de azt gondoltam, hogy valami hiba van a dologban, a Google belekavarodott a máltai címrendszer sajátosságaiba vagy az utcáról nem látszik jól, milyen prominens épület ez valójában.

De nincs itt semmi hiba: ez itt a magyar gazdasági élet egyik kiemelt helyszíne.

photo_camera Fotó: urfip/444.hu
photo_camera Fotó: urfip/444.hu

Erre a címre jegyeztek be ugyanis három olyan céget, amelyeknek magyar leágazásai az alapítás után azonnal milliárdos bizniszekbe bonyolódtak Magyarországon. 

Az EastCastle Investments LLC a tulajdonosa annak a magyar kft-nek, amely tavaly majd' 4 milliárd forintért vásárolta meg a Four Seasons mögötti épületet, és alatta az ország egyik legértékesebb telkét. A 444 élőben közvetítette, ahogy az állam durván áron alul elárverezi nekik a belvárosi ingatlant, amelyet az akkor még állami résztulajdonban álló Gránit Bank 2,2 milliárd forintos kölcsöne segítségével vettek meg.

Ugyanezen a máltai címen jött létre az International Air Brokerage Limited, amely a TV2 fő műsorgyártójának, az IKO Holdingnak a résztulajdonosaként feküdt alá a közpénzmilliárdokkal felduzzasztott tévéből kilógó pénzcsapnak.

Ez a székhelye továbbá az Apium Media Holding Ltd-nek, amely önmagában is szerteágazó üzleti tevékenységet folytat Magyarországon. A Heti Válasz januári gyűjtése szerint

  • az Apium biztosításközvetítői piac üstököseként jegyzett Keszthelyi Holding két leányánál vett át 51-51 százaléknyi részesedést (az állami cégektől milliárdokat húzó alkuszbirodalomról és Keszthelyi Erikről a 444 írt először hosszan);
  • és az erőmű-üzemeltetéssel, villamosenergia-kereskedéssel foglalkozó VPP Magyarország Zrt.-ben is többségi tulajdonos lett - az akvizíciót és a vállalat további bővülését az állami Eximbank 1,04 plusz 4,05 milliárd forintos „gyorskölcsöne” segíti.

Vagyis e cégek magyarországi terjeszkedését állami eredetű milliárdok ösztökélik. A magyarázat nem a híres magyar-máltai barátságban rejlik, hanem abban, hogy 

mindhárom cég kötődik Habony Árpádhoz.

A kapcsolódási pontokat többen levezették már részletesen, röviden arról van szó, hogy két cégben Habony egyik legközelebbi embere, Michael Gagel egy-egy testvére a részvényes, illetve az igazgató, míg a TV2-ből szivattyúzó cégbe a híres Habony-kádert, Halkó Gabriellát delegálta a máltai cég. 

Máltát nem véletlenül emlegetik offshore-paradicsomok társaságában. Azt például nem tudni, hogy a TV2-s pénzek végül kihez kerülnek: az International Air Brokerage részvényese a Fides (!) Fiduciary Limited nevű cég, de a részvényes mögött álló tényleges haszonhúzó személye titkos – írta a Heti Válasz. A gáláns adóvisszatérítési szabályok miatt pedig ezek a cégek a közpénzmilliárdokból szerzett jövedelmet nem csak hogy kimenekítik Magyarországról, de még Máltán sem kell adózniuk utána, ha ügyesen csinálják. Ezekről és a különböző pártkötődésű magyarok máltai cégeiről a Direct36 írt tavaly kiszivárgott iratok alapján.

A máltai cégjegyzék szerint nemrég amúgy a háromból két cég, pontosabban az azokat valójában kezelő ügyvédi iroda elköltözött egy másik Valletta melletti kisvárosba, Birkirkarába. Ahonnan már csak egy kellemes negyedórás séta az a szintén birkirkarai ház, ahol a Mészáros Lőrinc és társai által használt két luxusjacht tulajdonosa székel.

Ez a székháza a PKF nevű strómacégnek, amely tulajdonosa az L&L Charter Ltd-nek, amely tulajdonosa az Artemy és a Lady Mrd nevű jachtoknak
photo_camera Ez a székháza a PKF nevű cégnek, amely tulajdonosa az L&L Charter Ltd-nek, amely tulajdonosa az Artemy és a Lady Mrd nevű jachtoknak. Fotó: urfip/444.hu
Impozáns
photo_camera Jól elbújtak. Fotó: urfip/444.hu
photo_camera Megnéztem azt a postaládát is, nem volt benne semmi. Fotó: urfip/444.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.