Hiába adta át Orbán, tovább drágul a 7,5 milliárdos Budai Vigadó

PÉNZ
2018 november 28., 20:35
comments 71
A Hagyományok Háza székhelye, a felújított Budai Vigadó az átadás napján, 2018. október 4-én
photo_camera A Hagyományok Háza székhelye, a felújított Budai Vigadó az átadás napján, 2018. október 4-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A napi.hu szerint a 7,5 milliárd még nem a vége az október 4-én átadott Budai Vigadó felújítási költségeinek, a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint ugyanis további 287 millió forintot átcsoportosítottak a projekthez. 

 Bár október 4-én Orbán Viktor miniszterelnök már átadta a 7,5 milliárd forintból felújított Budai Vigadót, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a felújítás lezárásához még 287 millió forint többletforrást csoportosított át a kormány.

A Budai Vigadó drágulása dinamikusan zajlott az elmúlt években. 2015 novemberében döntött a renoválásról a kormány, akkor 5,55 milliárdot különítettek el a munkálatokra. 2016 decemberében, a kormány éves kiköltekezése során megtoldották a költségvetést 1,56 milliárddal, akkor állt a számláló 7,1 milliárdnál. Onnan már csak két lépés volt, hogy 8 milliárd magasságába érjenek a költségek.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Hagyományok Háza székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán 2018. október 4-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Hagyományok Háza székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán 2018. október 4-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A napi.hu emlékeztet, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a projektet, így a megvalósításhoz építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt sem kellett beszerezni, és településképi bejelentési eljárás lefolytatására sem volt szükség. 

A felújítás célja az volt, hogy az épület eredeti állapotának minél teljesebb visszaállítása mellett „korszerű elhelyezést kapjon a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott Hagyományok Háza, a Magyar Állami Népi Együttes, a Kárpát-medence népi tudását átfogó Lajtha László Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum, valamint a Népművészeti Módszertani Műhely is”. (napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.