Német közmédia: Már Macedóniából is a magyarok segíthettek kijutni Nikola Gruevszkinek

POLITIKA
2018 november 28., 10:13
comments 471

Eddig ismeretlen részleteket közöl a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki szökéséről a német közszolgálati DW.

A lap szerint Gruevszki négy lakást is használt Szokpjéban, hogy elbizonytalanítsa az embereket a pontos hollétéről. Napokkal a börtönbe vonulás határideje előtt arra kérte testőreit, hogy vegyenek neki börtönben hordható ruhákat, és a rács mögötti életről kérdezgette őket. A DW cikke szerint november 8-án látták utoljára, amikor 100 ezer eurót (32 millió forintot) vett fel a bankszámlájáról. A cikk azt is írja, hogy

„Gruevszkit a Marriott Hotelből látták távozni november 8-án este. A szálloda tulajdonosa Saso Mijalkov, Gruevszki unokatestvére, aki korábban az ország titkosszolgálatát vezette. Több forrás is megerősítette, hogy a Gruevszki eltűnése előtti három hétben többször is Szerbiában használt magyar diplomáciai autókat láttak a Marriott parkolójában, ami arra utalhat, hogy magyar diplomaták segíthettek neki megtervezni a szökést.”

Ez az állítás legalább két szempontból nagyon fontos.

Egyrészt korábban pont a német DW nevezte meg azokat a magyar diplomatákat, akik Gruevszki szállításában részt vettek Albániától Budapestig, és ezeket az információkat Szijjártó Péter magyar külügyminiszter később lényegében megerősítette.

Azért is fontos a DW anyaga, mert a magyar kormány különböző vezetői, beleértve Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert és Szijjártó Péter külügyminisztert, a leghatározottabban állították, hogy nem segítettek Nikola Gruevszkinek kijutnia Macedóniából, és ezt még akkor is fenntartották, amikor azt már elismerték, hogy Albániából viszont magyar segítséggel jutott Budapestre a korrupcióért elítélt politikus.

Ha valóban magyar diplomaták segítettek megtervezni Gruevszki szökését hazájából, akkor megint kiderül, hogy nem igaz, amit a magyar kormány eddig állított az ügyben. A térséget ismerő egyik forrásunk egyébként arról beszélt, hogy életszerűtlen is volna, hogy Nikola Gruevszki egyszer csak elindul hazájából, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül.

„Senki sem gondolhatta komolyan, hogy Gruevszki csak úgy nekiindult, lesz ami lesz alapon, hátha befogadják a magyar nagykövetségen Albániában, és beadhatja majd a menekültkérelmét.”

A Gruevszki-ügy körülményeiről érdemes megnézni ezt a videónkat:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.