A dél-koreai Hanon Systems 36,7 milliárdos beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra

gazdaság
2018 november 29., 10:33
comments 110

A dél-koreai tulajdonú, autóalkatrész-gyártó Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, az székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt. A korábbiakhoz hasonlóan ezt a beruházást is erős nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország – mondta Szijjártó, aki szerint az új munkahelyek túlnyomó része Pécsett jön létre zöldmezős beruházással, a város és a környék lakóinak csaknem 450 álláslehetőséget teremt a beruházó.

Szerinte a Dél-Dunántúl munkaerő-tartalékai jelentősek, ezért Baranya megyében hamarosan újabb befektetők jelenhetnek meg. A Hanon Systems pécsi és székesfehérvári üzemeiben készülő klímakompresszorok a Volkswagen, az Audi, a Peugeot, a Ford, a BMW és más nagy gyártók autóiba kerülnek, a rétsági üzemben pedig alumíniumöntvényeket állítanak majd elő.

A miniszter a beruházás jelentőségét a munkahelyteremtés mellett a korszerű gyártási technológiákkal indokolta: a dél-koreai vállalatok a globális technológiai átalakulás élvonalában járnak, ezért különösen fontos eredmény, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom 54 százalékkal bővült szeptember végéig tavalyhoz képest.

Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese elmondta, hogy autóipari beszállítóként hűtéshez és fűtéshez kapcsolódó termékeket, valamint az elektromos autók gyártásához szükséges berendezéseket állítanak elő. A cégvezető a termelési helyszínek kiválasztását a kedvező magyarországi tapasztalatokkal, a kiváló munkaerővel és a fejlett infrastruktúrával indokolta. A magyarországi befektetés fontos állomás lesz a vállalat európai terjeszkedésében – mondta.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere és Min Szung, a Hanon Systems elnökhelyettese (b-j) beszélget a Hanon Systems Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. november 29-én.
photo_camera Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere és Min Szung, a Hanon Systems elnökhelyettese (b-j) beszélget a Hanon Systems Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. november 29-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Hoppál Péter, a pécsi beruházást fogadó baranyai választókerület fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy a Hanon Systems 1990-ben jelent meg Magyarországon, a jelenléte ezért „egyidős a magyar demokráciával”. Kiemelte a dél-dunántúli iparfejlesztés jelentőségét, mondván: az országban ez az egyetlen térség, ami még szabad munkaerővel rendelkezik.

A dél-koreai Hanon Systems a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, 16 ezer munkavállalót foglalkoztat, az éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt, klímakompresszorok gyártásában a világpiac második legjelentősebb szereplője. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.