A német rendőrség a Panama-iratok nyomán razziát tartott a Deutsche Bank irodáiban

bűnügy
2018 november 29., 12:02

Razziát tartott a német rendőrség csütörtök a Deutsche Bank német bank irodáiban pénzmosás gyanúja miatt. A nyomozók a pénzintézet frankfurti székhelyét is átkutatták. A gyanú szerint a cégcsoport egyes dolgozói segítettek ügyfeleknek offshore cégeket alapítani különböző adóparadicsomokban és bűncselekményekből származó pénzt tisztára mosni.

A frankfurti ügyészség közölte: a nagyszabású akcióban hat épületet vizsgáltak át Frankfurtban, Eschbornban és Gross-Umstadtban. A frankfurti ügyészség, a szövetségi rendőrség, az adórendőrség és a bűnügyi hivatal összesen 170 alkalmazottja vett részt a műveletekben.

Az ügyészség szerint a nyomozás jelenleg a Deutsche Bank két dolgozójára összpontosít, egy 46 és egy 50 éves munkatársra, de lehetnek még eddig nem azonosított gyanúsítottak is.

A vizsgálódás a Panama-iratok kiértékelése után kezdődött, mivel egyre erősödött a gyanú, hogy a Deutsche Bank segített az ügyfeleinek offshore cégek létrehozásában adóparadicsomokban, ahová a Deutsche Bankhoz tartozó számlákról utalták át pénzt anélkül, hogy ezt a pénzintézet jelentette volna.

A feltételezések szerint csak a 2016-os évben több mint 900 ügyfél együtt kb. 311 millió eurót utalt át egy, a Brit Virgin-szigeteken létrehozott céghez. A két gyanúsított nem jelentette a gyanús tranzakciókat, hiába volt elegendő bizonyítékuk.

A Deutsche Bank irodája a lengyelországi Bydgoszczban 2016. november 25-én.
photo_camera A Deutsche Bank irodája a lengyelországi Bydgoszczban 2016. november 25-én. Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto/AFP

A Deutsche Bank csütörtökön megerősítette, hogy a rendőrség nyomozást folytat a Deutsche Bank több telephelyén, és hogy a nyomozás a Panama-iratokkal kapcsolatos. A pénzintézet bejelentette azt is, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal, és közölni fogják a további részleteket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.