Egy fideszes képviselő azzal védte az itthon játszó focisták évi akár 500 milliós keresetét, hogy bárcsak lennének más sportágban olyan sikeres sportolóink, akik ennyit keresnek

Nem meglepő, hogy egyelőre halad előre a törvényhozásban Semjén Zsolt módosítója, ami évi 500 millió forintos keresetig jelentős adókedvezményt nyújtana a sportolóknak focistáknak.

Semjén javaslata szöveg szerint valóban a sportolókról szól, havi 30-40 millió forintos fizetés viszont a labdarúgáson kívül itthon nincs más sportágban. A mai parlamenti vitában az ellenzéki képviselők is a focinak adott újabb jelentős, és teljesen felesleges támogatásról beszéltek, de a Fidesz nevében Szabó Zsolt azzal próbálta megvédeni a javaslatot, hogy vannak ám más sportágak is a focin kívül, mint a kézilabda, kosárlabda, vízilabda és még egy, „amiben szükség van erre”. 

Az „erre” a sportolóknak járó adókedvezmény felső határának eddig is ütemes, de most egy hatalmas emelése. Tavalyig 125 millió volt az adókedvezmény határa, most 250 millió, jövőre már 500 millió lenne. Ez lehetőséget adna a Fradinak és a Videotonnak, hogy még drágább focistákat szerződtessenek. 

A Szabó által említett többi sportágban messze nem ilyen magasak a fizetések. Még leginkább a kézilabdában a férfiaknál a Veszprémben és a Szegednél lehetnek kiemelkedő javadalmazások, de ott sem évi félmilliárd forintról van szó, és ez a két csapat a szűk európai elitbe tartozik, szemben a focistákkal. 

Amikor Szabót megkérdezték, hogy mégis mire gondolt, egy elég nehezen követhető gondolatmenetben igyekezett megmagyarázkodni. Kezdte azzal, hogy „egy dologban hiszek”, majd felsorolt hármat: oktatás, kultúra, sport. (Egyébként a művészek és az újságírók is hasonlóan kedvező körülmények között adózhatnak, mint a sportolók, de az ő esetükben 60 millió forint az éves plafon, és nem is emelkedett a sportolók maximumával együtt. Szemben a focistákkal, nincs is fizetési nyomás felfelé.)

De vissza Szabóra, aki azt mondta, hogy nagyon büszke, amikor a magyar zászló „lebeg, lobog” bármilyen rendezvényen. Majd jött a meglepő folytatás az évi 50 millós keresetről: „bárcsak minden sportágban olyan sportolóink lennének, hogy ennyit keresnének, mert az akkor azt jelenti, hogy nagyon sok díjat, első helyet elnyerünk, és Európa legerősebb sportnemzete vagyunk. E felé szeretném, ha tartanánk” - mondta. Aztán megemlítette a teniszt és az úszást, jelezve, hogy természetesen nem akar más zsebében turkálni.

A teniszben jó teljesítménnyel valóban sok pénzt lehet keresni. Babos Tímea és Fucsovics Márton is tisztességes jövedelemre tett szerint, de ehhez kellett az, hogy bejussanak a világ 40 legjobb játékosa közé (Babos párosban a világranglistát is vezette). És ezt a pénzt nem itthon keresték meg, hanem külföldi tornákon. A magyar szövetséggel jelenleg éppen háborúban állnak, mert nem kapnak kellő támogatást. 

Úszásban a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is szép pénzt keresett, majdnem minden héten versenyez valahol a világban, ahol a teljesítményére pénzdíjat kap.

Szabó azzal fejezte be, hogy „biztos lesz olyan élsportoló a világban, aki magyar és akikre büszkék lehetünk, én ebben bízom”. Ilyen sportoló már most is számos van. Nem keresnek félmilliárdot és nem focisták. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.