A kormány szerint a CEU Bécsbe költözése politikai blöff

POLITIKA
2018 december 01., 19:58
comments 511
photo_camera Screenshot Fotó: RTL Klub

Michael Ignatieff rektor október végén jelentette be, hogy ha december 1-ig nincs megállapodás, akkor a CEU Bécsbe költözik, ezzel nyilvánvalóan komoly károkat okozva a magyar felsőoktatásnak és gazdaságnak, miközben nincs olyan magyar társadalmi csoport, akinek a CEU távozásától jobb lenne az élete. A határidő most lejárt, az egyetem hétfőre nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze, addig viszont nem nyilatkoznak.

A kormány ezen a napon is folytatta eddigi kommunikációs taktikáját: tagadta, hogy a CEU elköltözne. Korábban Palkovics miniszter egyenesen kijelentette, hogy „nem költözik a CEU”,  ugyanis a CEU-nyilatkozat „csak” arról szól, hogy „bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe”, és nem bontják le egyből a Nádor utcai épületet. A maga módján valami hasonlót akarhatott kifejezni Kósa Lajos is, amikor így szólott:

„Én Torontóba költözök attól, hogy vettem egy torontói képeslapot és hazaküldöm? Nem fognak elköltözni. Nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs.”

Ma a külügyminisztérium az RTL Klubnak, míg Rétvári Bence, az oktatásért is felelős humán tárca államtitkára a HírTV-nek fejtette ki gondolatait a CEU költözéséről.

A külügyminisztérium szerint ez

„politikai blöff”.

Ezzel szemben Rétvári államtitkár szerint ez

„politikai blöff”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.