Elszakadni látszik a Liverpool és a Manchester City az angol pontvadászat élén - review, Day 14

LB
futball
2018 december 03., 19:20
comments 109

Az Arsenal a városi rangadókkal telített vasárnap második meccsén Emery csodacseréinek és az uruguayi Torreirának köszönhetően feltörölte a padlót a találkozó második felére kipukkadó Tottenhammel, a Liverpool egy elképzelhetetlenül furcsa góllal verte városi riválisát, míg a Manchester United vesszőfutása tovább folytatódik. Összefoglaló.

A hét meccse: Arsenal - Tottenham 4-2

Kezdők

photo_camera Fotó: saját

Emery a Bournemouth elleni meccshez képest semmit nem változatott, három védővel biztosította a Chelsea ellen brillírozó Tottenham támadó-triót. Pochettino Vertonghent nevezte Foyth mellé Alderweireld helyett, ezen kívül nem változott semmi a múltheti csapathoz képest vendég oldalon sem.

Első félidő

A meccset az Ágyúsok kezdték jobban és a játék képét tekintve szinte végig ők voltak nyeregben. Persze ez furán hangozhat úgy, hogy 2-1-es vendég vezetéssel mehettek szünetelni a csapatok, de a Spurs istenigazából maga alatt játszott a találkozón, valószínűleg annak is köszönhetően, hogy a héten már a harmadik igen éles meccsüket vívták.

Az is tisztán látszott, hogy Emery a legkisebb részletekig kielemezte a Chelsea földbedöngölését múlthétről, vagy csak simán olvasta a mi múltheti review-nkat. Ennek tudható be az öttagú védelem három klasszikus középhátvéddel. Ez a labdajáratást segítette elő, ugyanis így mindig emberfölényben, de legalábbis létszám-egyenlőségben tudtak passzolgatni hátul, így a Spurs presszingje ritkán vezetett sikerre. Persze védekezésben is előnyt jelentett, hogy minden vendégtámadó kapott maga mellé egy hazai védőt. Legtöbb alkalommal Bellerin és Kolasinac volt a kiút a védelemből, ők egész meccsen fel-alá nyargalásztak a vonal mellett, sőt beadásokkal és veszélyes indításokkal is operáltak.

photo_camera Fotó: saját

Pochettino nem sokat változtatott a Kékek elleni tervén, pechére Emerynek azért egész jól sikerült kivenni a játékból Kane-t és Allit. Az egyedüli kivétel Son volt, aki tudott fickándozni az első félidőben: voltak veszélyes lövései és ő harcolta ki Dier gólja előtt a szabadrúgást, majd később a tizenegyest is. A vendégek legveszélyesebb helyzetei kontrák után vagy védelem mögé belőtt labdákból alakultak ki, a felépítettség hiányzott a játékukból. Az Arsenal jól szűkítette le azokat a védelem előtti területeket, amikben a Spurs játékosai a legjobban érzik magukat.

photo_camera Fotó: saját

Az első játékrészben tehát egy jogosan megítélt és egy kamuszagú tizenegyesből, valamint egy szabadrúgás utáni Leno-bizonytalanság után születtek a gólok.

Második félidő

Emery nem bízta a véletlenre, így Ramsey és Lacazette is érkezett a második játékrészre. Ez bizonyult a nyerő húzásnak, az Ágyúsok játéka így állt össze és nem is lehetett kérdés a hazai győzelem.

A második és a harmadik gól is a fent említett két játékelemnek volt köszönhető: Aubameyang góljánál Bellerin adott nagyszerű labdát Ramsey-nek a védelem mögé, akinek egyébként nagy szerepe volt a Spurs védelmi és középpályás vonala közötti hely kihasználásában. A walesi Aubameyang elé kotorta a labdát, aki hatalmas gólt ragasztott Lloris hálójába.

photo_camera Fotó: saját

Lacazette gólja a hazai letámadásnak köszönhető: Foyth veszített labdát saját térfelén, a francia pedig a kapott labdát estében a kapuba juttatta. Ennél a gólnál talán Lloris felelőssége is előjöhet, de a labdavesztés végig nagyon benne volt minden vendég játékosban. Sokkoló adat: a Tottenham mezőnyjátékosai közül hárman passzoltak 80% fölötti pontossággal, az Arsenalnál mindössze ketten voltak 80% alatt.

Torreira gólját egy gyönyörű passzsorozat előzte meg - sőt, Dier hatalmas hibájával is segítette az uruguayit -, aki megérdemelten szerezte meg első arsenalos gólját, őt választották a meccs emberének is. A meccs folyamán többször is elszabadultak az indulatok, mindkét csapat tüzesen játszott, ennek eredményeképpen Vertonghent ki is szórta Dean a meccs végén.

Összegzés

Emery kitűnően készült fel a vendégek játékából és első igazi rangadóját nyerte a PL-ben. A Tottenhamnek vélhetően nem ízlett ennyi rangadó egy hétbe belesűrítve és - bár voltak személybeli változtatások az Inter elleni meccshez képest, azért - egy általános fásultság észrevehető volt a Spurs játékosain. Ezzel a tabella alsó fokáért igen nagy harc kezd kialakulni, miközben a City és a Liverpool távolodni látszik. A Spurs rosszabb gólkülönbsége miatt kicsúszott a top 4-ből, de csak egy pontra vannak a harmadik Chelsea-től.

A hét gólja

Szoros volt a verseny Pierre-Emerick Aubameyang Tottenhamnek lőtt találata és ezen gól között, a mérleg nyelve talán azért dőlt egy picikét Junior Hoilett felé, mert az Arsenal-klasszisának esetében azért nem annyira meglepő, ha úgy "elsül", ahogy azt vasárnap láthattuk. (Cardiff City - Wolves 2-1)

link Forrás

A hét lúzere

Ő most a Champoból érkezett, és Declan Rudd a becses neve. A Preston hálóőre egy ilyen rövidzárlatot produkált a Birmingham City elleni másodosztályú bajnokin. (Birmingham City - Preston North End 3-0)

link Forrás

A hét menesztett trénere

Az egyre reménytelenebb helyzetben vergődő Southampton háza táján most unták meg a vezetők a gyenge eredményeket, és Mark Hughes-nak a kezébe adták a munkakönyvét.

Az már megint más kérdés, hogy milyen üzenetet közvetít az amúgy is padlón lévő United-szurkolók felé, hogy egy kiesőjelölt csapatnál akkor telik be a pohár, amikor nem tudják megtartani a kétgólos előnyüket, és "csak" ikszelnek a Vörös Ördögökkel... (Southampton - Manchester United 2-2)

link Forrás

A hét elhamarkodott öröme

Az nevet, aki utoljára nevet. Eric Dier valószínűleg egy életre megtanulta ezt a leckét...

link Forrás

A hét győztes gólja

Divock Origi váltotta gólra ezt a kidolgozott helyzetet az utolsó utáni támadásból a liverpooli városi derbin. Mondjuk arról szólhatott volna neki valaki, hogy ezzel a találattal vezetnek, mert általában a középkezdéshez siető játékosok szokták így felkapni a lasztit... (Liverpool - Everton 1-0)

link Forrás

A hét balszerencsés szurkolói

Azok, akik szeretnek két perccel a kezdés után, a tömeget elkerülve érkezni a lelátókra, majd ugyanezt megismételni a szünetben, hogy elkerüljék a büfé előtti sorokat. Az alább bemutatott Zanka-gól ugyanis a mérkőzés 50. másodpercében esett - ez az idei PL-szezon eddigi leggyorsabb találata -, míg Shane Duffy az első játékrész hosszabbításának negyedik (!) percében egyenlített. (Huddersfield - Brighton 1-2)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.