Ignatieff: Ez egy sötét nap Magyarországnak és a felsőoktatás szabadságának

oktatás
2018 december 03., 12:48
comments 668

A CEU hétfőn közleményben tudatta, hogy: „Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében.”

Michael Ignatieff, a CEU rektora délután kettőkor sajtótájékoztatót tartott, hogy elmagyarázza a lépést. Azt mondta, a magyar kormány arra kényszerítette az egyemet, hogy az amerikai akkreditációjú programjait kivigye az országból. Ignatieff szerint nem tudtak tovább várni, és mivel az Alkotmánybíróság már nem vizsgálja a felsőoktatási törvényt, az Európai Unió Bírósága pedig még nem is tárgyalta, lépniük kellett.

Chikán Attila, Enyedi Zsolt, Michael Ignatief, Fodor Éva és Máté Liviu
photo_camera Chikán Attila, Enyedi Zsolt, Michael Ignatief, Fodor Éva és Liviu Matei Fotó: Botos Tamás/444

A Chikán Attila, Enyedi Zsolt, Fodor Éva és Liviu Matei között helyet foglaló Ignatieff azt mondta, nem volt más választásuk, mivel a magyar kormány ugyan tudta, hogy december 1-ig lépnie kellett az egyetemnek, nem csinált semmit, így elüldözve az egyetemet. Szijjártó Péter külügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő el is mondta, hogy nem fognak megállapodni New York állammal.

Ignatieff elmondta, hogy nem fog válaszolni olyan kérdésekre, amik arról szólnak, szerinte mit akartak elérni a kormány döntéshozói, inkább azt kérte, mindenki gondolkodjon el azon, ki nyer azzal, hogy a CEU-t elüldözik Magyarországról. „Ez egy sötét nap Magyarországnak, ez egy sötét nap a felsőoktatás szabadságának” – mondta Ignatieff, aki szerint „ha ez nem egy támadás egy amerikai intézmény ellen, ha nem támadás a felsőoktatás szabadsága ellen, akkor nem tudom, mi az”.

Máté Liviu szerint alantas propaganda és sárdobálás folyt az egyetemmel szemben.

Michael Ignatieff, a CEU rektora
photo_camera Michael Ignatieff, a CEU rektora Fotó: Botos Tamás/444

Enyedi Zsolt magyarul is elmondta, hogy azért kellett most lépniük, mert a diákok toborzását csak így tudják elkezdeni időben, és azért Bécsbe mennek, mert ott tárt karokkal várják az itthonról elüldözött egyetemet. De ezzel együtt a magyarországi oktatásra hagyott teret maximálisan ki szeretnék tölteni – mondta.

Chikán Attila volt gazdasági miniszter, akit a Figyelő nemrég Soros-ügynökként bélyegzett meg, azt mondta, ha valaki pár éve azt mondja neki, hogy most egy ilyen sajtótájékoztatót tart, nem hitte volna el. „Ez egy szomorú pillanat, és nagyon remélem azt, hogy ki tudunk belőle úgy jönni, a CEU ne veszítse el a jelentőségét” – mondta.

A kérdésre, hogy az egyetemnek milyen része marad a továbbiakban Magyarországon, Enyedi elmondta, hogy a fokozatot adó programjaiknak csak az ötöde van akkreditálva itthon, de remélik, fognak tudni bizonyos programokat és kutatásokat folytatni fognak Magyarországon, és hogy a diákok fogják tudni használni a könyvtárukat, de ehhez az is kell, hogy a magyar kormány hajlandó legyen együttműködni velük, ami nem látszik biztosítottnak.

Az RTL megkérdezte, hogy ha a jövőben pozitív döntés születne az Európai Unió Bíróságán, akkor visszatérnek-e Magyarországra, vagy Budapest örökre elvesztette-e az egyetemet. Ignatieff azt mondta, meglátják, hogy ha nyernek, akkor a kormány tiszteletben tartja-e majd a döntést, mindenesetre nincs idejük már, el kell menniük. Világossá tette, hogy nem átmeneti száműzetésben lesznek, hanem elköltöznek, innentől a bécsi közösség részeivé szeretnének válni, ott állandó campust létesítenek. Elmondta, hogy az akadémiai szabadsághoz és a gender szakhoz való kormányzati hozzáállás sem jelenet sok jót.

A Klubrádió arról kérdezett, hogy nem tartanak-e attól, hogy Ausztriában is éri őket támadás, hiszen a kisebbik kormánypárt, az FPÖ már intézett verbális támadásokat az egyetem ellen.

„Welcome to 2018, welcome to our world”

– mondta Ignatieff, arra utalva, hogy ilyen időket élünk, de hozzátette, hogy az osztrák kormány részéről egyelőre semmilyen problémát nem tapasztaltak.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

A kormánypárti Magyar Idők arról kérdezett, hogy miért nem működtek együtt jobban a Bard College-dzsal, hiszen így többek (értsd: Fidesz) szerint úgy tűnhetett, hogy csak provokálnak. Ignatieff elmondta, hogy tévedés, hogy nem működtek együtt eléggé. 2017 őszén a CEU megállapodást ír alá a New Yorkban működő Bard College-dzsal teljesítve a törvényben szabott feltételeket, de a magyar kormány továbbra sem hajlandó aláírni az egyetem jövőjét Budapesten biztosító megállapodást. A propagandista tovább kötekedett ezen, amire Ignatieff azt mondta: nem játszadozik játékot a magyar kormánnyal, mindenben próbáltak megfelelni, neki viszont egy egyetemet kell vezetnie.

Enyedi hozzátette, nem érti, miért vonna kétségbe bárki Magyarországon egy dokumentumot a képzésükről, amit New York állam hitelesített. Azzal, hogy valaki egy ilyet kétségbe von, az amerikai hatóságokat vonja kétségbe.

Az Index arról érdeklődött, hogy a költözés miatt kell-e új tanárokat felvenni, meg tudják-e tölteni az épületet, ami most van, és az egész meddig maradhat így. Ignatieff szerint egy nevetséges helyzetbe került az egyetem, de próbálnak minél több dolgot itt tartani Budapesten, bár ez részben nem rajtuk múlik. Fodor Éva elmondta, hogy tíz olyan programjuk van, ami Magyarországon akkreditált, és akik már a CEU-ra járnak, azok még befejezhetik a tanulmányaikat.

A Reuters rákérdezett, hogy mit szólnak ahhoz, hogy miután nem jött be Orbán kényeztetése, David Cornstein amerikai nagykövet 180 fokos fordulatot mutat be az ügyben, és arról beszél, hogy a CEU marginális kérdése, az egyetem pedig saját magának köszönheti, hogy távoznia kell. Ignatieff szerint Cornstein nagykövet belátta, hogy a magyar kormány nem hajlandó megegyezni az amerikai féllel. Ignatieffet ez megdöbbenti, és sajnálja.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

A kormány idén ősszel már azzal támadta a CEU-t, hogy túl sok kutatási pénzt hoztak Magyarországra, amivel éppen épp azt mutatták meg, miért fog elszenvedni az egész hazai tudományos élet súlyos károkat az egyetem elüldözésével. Itt írtunk arról, hogyan üldözte el a kormány a CEU-t Magyarországról.

A CEU költözésének hírére a Momentum tüntetést hirdetett hétfő estére az egyetem épülete elé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.