Jens Stoltenberg: A Krím elfoglalása óta a NATO különböző politikai és gyakorlati segítséget nyújt Ukrajnának

A Krím-félsziget illegális bekebelezése óta a NATO különböző politikai és gyakorlati segítséget nyújt Ukrajnának – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, a kedden kezdődő, 2 napos NATO-külügyminiszteri tanácskozás előtti sajtótájékoztatóján.

A főtitkár elmondta, hogy a különféle támogatások közé tartozik, hogy Ukrajna hogyan modernizálja katonai erejét, ellenőrző és védelmi rendszereit, hibrid- és kibertámadások elleni fellépését, valamint tagállami hozzájárulások által felszerelést juttat és képzési feladatokat lát el az országban.

A szövetség emellett messzemenőkig támogatja Ukrajna területi épségét, függetlenségét és azt, hogy Kijev párbeszéden alapuló, politikai megoldást találjon a fennálló problémákra – mondta a főtitkár.

A NATO tavaly 80-ról 120 hadihajóra növelte jelenlétét a Fekete-tenger térségében, és egyes tagállamok saját határkörben is megerősítették a szövetség törekvéseit – mondta.

„A NATO továbbra közelről figyeli a helyzet alakulását, jelen van a térségben, és továbbra is azt várja Oroszországtól, hogy engedje szabadon a fogva tartott ukrán katonákat és hajókat, továbbá tartsa tiszteletben nemzetközi kötelességeit, lehetővé téve a hajózást a Kercsi-szorosban és az Azovi-tengeren, valamint az akadálytalan hozzáférést az ukrán kikötőkhöz” – mondta.

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodással (INF) kapcsolatban elmondta: a megállapodás rendkívül fontos dokumentum a transzatlanti térség békéjének megőrzése érdekében, minden aláíró kötelessége betartani az abban foglaltakat. A szövetség az ülésen mélységeiben tárgyalja meg az USA álláspontját, ami szerint Oroszország megsértette a megállapodást, és a NATO felkészül a megfelelő és arányos válaszadás lehetőségére. A szövetség arra szólítja fel Oroszországot, hogy tegye átláthatóvá a szerződésben foglalt fegyverek esetleges fejlesztésének és gyártásának dokumentumait.

Stoltenberg szerint a szövetség a védelem és az elrettentés fenntartása mellett továbbra is politikai párbeszédre törekszik Oroszországgal. A NATO reméli, hogy a kapcsolatok pozitív irányba változhatnak a közeli jövőben, de alkalmazkodik a lehetséges eltérő forgatókönyvekhez – mondta a főtitkár, aki szerint annak ellenére, hogy az elmúlt időszak eseményeit után a NATO nem fordul bizalommal Moszkvához, folytatni kívánja a párbeszédet a „terhelt kapcsolat” javítása, vagy bármifajta váratlan és ellenőrizetlen esemény elkerülése érdekében. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.