Jens Stoltenberg: A Krím elfoglalása óta a NATO különböző politikai és gyakorlati segítséget nyújt Ukrajnának

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A Krím-félsziget illegális bekebelezése óta a NATO különböző politikai és gyakorlati segítséget nyújt Ukrajnának – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, a kedden kezdődő, 2 napos NATO-külügyminiszteri tanácskozás előtti sajtótájékoztatóján.

A főtitkár elmondta, hogy a különféle támogatások közé tartozik, hogy Ukrajna hogyan modernizálja katonai erejét, ellenőrző és védelmi rendszereit, hibrid- és kibertámadások elleni fellépését, valamint tagállami hozzájárulások által felszerelést juttat és képzési feladatokat lát el az országban.

A szövetség emellett messzemenőkig támogatja Ukrajna területi épségét, függetlenségét és azt, hogy Kijev párbeszéden alapuló, politikai megoldást találjon a fennálló problémákra – mondta a főtitkár.

A NATO tavaly 80-ról 120 hadihajóra növelte jelenlétét a Fekete-tenger térségében, és egyes tagállamok saját határkörben is megerősítették a szövetség törekvéseit – mondta.

„A NATO továbbra közelről figyeli a helyzet alakulását, jelen van a térségben, és továbbra is azt várja Oroszországtól, hogy engedje szabadon a fogva tartott ukrán katonákat és hajókat, továbbá tartsa tiszteletben nemzetközi kötelességeit, lehetővé téve a hajózást a Kercsi-szorosban és az Azovi-tengeren, valamint az akadálytalan hozzáférést az ukrán kikötőkhöz” – mondta.

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodással (INF) kapcsolatban elmondta: a megállapodás rendkívül fontos dokumentum a transzatlanti térség békéjének megőrzése érdekében, minden aláíró kötelessége betartani az abban foglaltakat. A szövetség az ülésen mélységeiben tárgyalja meg az USA álláspontját, ami szerint Oroszország megsértette a megállapodást, és a NATO felkészül a megfelelő és arányos válaszadás lehetőségére. A szövetség arra szólítja fel Oroszországot, hogy tegye átláthatóvá a szerződésben foglalt fegyverek esetleges fejlesztésének és gyártásának dokumentumait.

Stoltenberg szerint a szövetség a védelem és az elrettentés fenntartása mellett továbbra is politikai párbeszédre törekszik Oroszországgal. A NATO reméli, hogy a kapcsolatok pozitív irányba változhatnak a közeli jövőben, de alkalmazkodik a lehetséges eltérő forgatókönyvekhez – mondta a főtitkár, aki szerint annak ellenére, hogy az elmúlt időszak eseményeit után a NATO nem fordul bizalommal Moszkvához, folytatni kívánja a párbeszédet a „terhelt kapcsolat” javítása, vagy bármifajta váratlan és ellenőrizetlen esemény elkerülése érdekében. (MTI)