Nem enged a kormány a szakszervezeteknek, ragaszkodnak a 400 órás túlórakerethez

Nem tesz engedményt a Fidesz a szakszervezeteknek, marad a három éves munkaidőkeret és a 400 óra maximálisan elrendelhető túlórakeret is - ez derült ki hétfőn, miután szakszervezeti képviselők újra tárgyalóasztalhoz ültek a kormányoldal képviselőivel, Kósa Lajossal, valamint Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős pénzügyminisztériumi államtitkárral.

A parlamentnek Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők nyújtották be azt a törvénymódosító indítványt, amelynek az elfogadását követően három évre emelkedne a jelenlegi maximum 12 hónapról a munkaidőkeret elszámolása, így a munkáltatóknak 3 éven belül kellene elszámolniuk a dolgozóknak járó túlmunkák díjával és a szabadnapokkal. A másik tervezett változás, hogy a jelenlegi 250 óráról - 400 órára emelkedne az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértéke.

A szakszervezetek mindkét változtatást ellenzik, és rabszolgatörvénynek gúnyolják a javaslatot.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke a hétfői tárgyalás után a Zoom.hu-nak azt mondta, hogy visszalépés történt. A szakszervezet néhány napja arra kapott ígéretet, hogy az évi maximális 400 óránál alacsonyabb szám lesz a parlament elé benyújtandó módosítóban a lehetséges túlóramennyiség. Hétfőn azonban Kósa Lajos azt mondta, marad a 400 óra, ráadásul ehhez már nem feltétlen kell reprezentatív szakszervezet által kötött kollektív szerződés, hanem elég az üzemi megállapodás is.

Ezzel a módosítással a kormány a munkavállalói érdekérvényesítés lehetőségét egyszerűen kiveszi a rendszerből – mondta Kordás.

A megbeszélésen jelenlévő szakszervezeti vezetők közül az MTI-nek többen elmondták, hogy a Munka törvénykönyvének módosításait a továbbiakban az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága tárgyalja kedden, és az ott elfogadott tartalommal kerül tovább a tervezet szövege a plenáris ülés elé. A Liga Szakszervezetek elnöke szerint éppen ezért még mindig kérdéses, hogy mi lesz a módosító törvényjavaslat végleges szövege.

Doszpolyné Mészáros Melinda arról is beszámolt, hogy az ügy jelenlegi állása miatt a Liga szakszervezetek is csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség által december 8-ra meghirdetett demonstrációhoz. Ennek keretében Kordás szerint szombaton 11-kor gyülekeznének a Jászai Mari téren, ahonnan a Nyugati pályaudvar felé vonulnának, majd a demonstráció érdemi része a Kossuth téren lenne.

Kósa Lajos a megbeszélés után azt mondta, túlóra évi 400 órás felső határral csak akkor lenne elrendelhető, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul. Ha 15 fő alatti a foglalkoztatotti létszám, akkor ez üzemi megbízott, ha 15 fő feletti, akkor üzemi tanács útján történne. Ha van kollektív szerződés megkötésére felhatalmazott munkavállalói érdekképviselet, akkor a kollektív szerződésben rögzíthető.

Kósa LajosFotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kósa azt is hozzátette: a módosítások kizárólag az egyenetlen munkarendben dolgozókat érintik, a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, a heti normál munkaidő-beosztásban dolgozókra nem vonatkoznak. Megjegyezte: a magyar munkaerőpiacon 10-15 százalék, aki ilyen munkarendben dolgozik.

A törványmódosításnak amúgy már a parlamenti vitája is balhéba torkollt.

(via MTI, Zoom)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.