Nem enged a kormány a szakszervezeteknek, ragaszkodnak a 400 órás túlórakerethez

gazdaság
2018 december 03., 18:26
comments 700

Nem tesz engedményt a Fidesz a szakszervezeteknek, marad a három éves munkaidőkeret és a 400 óra maximálisan elrendelhető túlórakeret is - ez derült ki hétfőn, miután szakszervezeti képviselők újra tárgyalóasztalhoz ültek a kormányoldal képviselőivel, Kósa Lajossal, valamint Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős pénzügyminisztériumi államtitkárral.

A parlamentnek Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők nyújtották be azt a törvénymódosító indítványt, amelynek az elfogadását követően három évre emelkedne a jelenlegi maximum 12 hónapról a munkaidőkeret elszámolása, így a munkáltatóknak 3 éven belül kellene elszámolniuk a dolgozóknak járó túlmunkák díjával és a szabadnapokkal. A másik tervezett változás, hogy a jelenlegi 250 óráról - 400 órára emelkedne az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértéke.

A szakszervezetek mindkét változtatást ellenzik, és rabszolgatörvénynek gúnyolják a javaslatot.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke a hétfői tárgyalás után a Zoom.hu-nak azt mondta, hogy visszalépés történt. A szakszervezet néhány napja arra kapott ígéretet, hogy az évi maximális 400 óránál alacsonyabb szám lesz a parlament elé benyújtandó módosítóban a lehetséges túlóramennyiség. Hétfőn azonban Kósa Lajos azt mondta, marad a 400 óra, ráadásul ehhez már nem feltétlen kell reprezentatív szakszervezet által kötött kollektív szerződés, hanem elég az üzemi megállapodás is.

Ezzel a módosítással a kormány a munkavállalói érdekérvényesítés lehetőségét egyszerűen kiveszi a rendszerből – mondta Kordás.

A megbeszélésen jelenlévő szakszervezeti vezetők közül az MTI-nek többen elmondták, hogy a Munka törvénykönyvének módosításait a továbbiakban az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága tárgyalja kedden, és az ott elfogadott tartalommal kerül tovább a tervezet szövege a plenáris ülés elé. A Liga Szakszervezetek elnöke szerint éppen ezért még mindig kérdéses, hogy mi lesz a módosító törvényjavaslat végleges szövege.

Doszpolyné Mészáros Melinda arról is beszámolt, hogy az ügy jelenlegi állása miatt a Liga szakszervezetek is csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség által december 8-ra meghirdetett demonstrációhoz. Ennek keretében Kordás szerint szombaton 11-kor gyülekeznének a Jászai Mari téren, ahonnan a Nyugati pályaudvar felé vonulnának, majd a demonstráció érdemi része a Kossuth téren lenne.

Kósa Lajos a megbeszélés után azt mondta, túlóra évi 400 órás felső határral csak akkor lenne elrendelhető, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul. Ha 15 fő alatti a foglalkoztatotti létszám, akkor ez üzemi megbízott, ha 15 fő feletti, akkor üzemi tanács útján történne. Ha van kollektív szerződés megkötésére felhatalmazott munkavállalói érdekképviselet, akkor a kollektív szerződésben rögzíthető.

photo_camera Kósa Lajos Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kósa azt is hozzátette: a módosítások kizárólag az egyenetlen munkarendben dolgozókat érintik, a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, a heti normál munkaidő-beosztásban dolgozókra nem vonatkoznak. Megjegyezte: a magyar munkaerőpiacon 10-15 százalék, aki ilyen munkarendben dolgozik.

A törványmódosításnak amúgy már a parlamenti vitája is balhéba torkollt.

(via MTI, Zoom)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.