Két éve Kósa Lajos nagyon mérges lett, mikor úgy érezte, hogy a szocialisták a "multik" oldalára álltak a "dolgozók" helyett a munkavégzés szabályainak ügyében

„A szocialistáknak semmi sem számít, csak az, (...) hogyan lehet a multikat megtámogatni, mert arra figyelnek, hogy mit mondanak a multik (...)”

Ezeket Kósa Lajos, akkor még fideszes frakcióvezetőként mondta napirend előtt a parlamentben 2016 áprilisában a 

A szocialistáknak semmi sem számít

című felszólalásában.

„Megtalálták a multik édes akol meleg ölelését, és fittyet hányva a 200 ezer kereskedelmi dolgozó elemi követelésére, hogy őket ne lehessen vasárnapi munkavégzésre kényszeríteni.”

így folytatta a szocialisták politikájának értékelését Kósa, aki a vasárnapi boltzár körüli körüli vitában szólalt fel. A számára kiemelten fontos munkavállalók szempontjait akkor így foglalta össze:

„[a munkavállalók] számtalanszor elmondták, hogy a multinacionális vállalatok nem egyszerűen csak munkára kényszerítik őket, de a munkakörülmények, a fizetési feltételek, a munkavégzéssel kapcsolatos szabályok hátrányosan érintik őket. Természetesen a szocialistáknak ez nem számított semmit, mert a multik hívó szava számukra szent és sérthetetlen.”

Két héttel ezelőtt Kósa Lajos nyújtotta be a parlamentnek azt a módosítást, ami a jelenlegi 250-ről 400-re emelnék a munkáltató által kivethető túlórák számát. A szakszervezetek hevesen tiltakoznak a "rabszolga-törvénynek" gúnyolt jogszabály ellen, tüntetést is szerveznek. Szijjártó Péter külügyminiszter egy hete pont azzal érvelt a túlóra szabályok megváltoztatás mellett, hogy annak a német multik mennyire örülnek.

Kósa egyébként arról beszélt, hogy a kivethető túlóra mennyiségének növelése direkt nagyon jól jön a munkavállalóknak, akiknek ez lehetőséget jelent, és javítja az alkupozíciójukat. A javaslat parlamenti vitája során a levezetőt elnök egyébként megvonta a szót az ellenzéki képviselőktől.

Régi Kósa Lajos: