30 milliárdos tartozást is felhalmoztak az új központi médiakonglomerátumnál

Tbg
Média
2018 december 05., 15:03
comments 92

A 24.hu lement Kaposvárra, mert ott lehet betekinteni a NER legújabb központi médiaalapítványának okirataiba. Ez az a szervezet, amelybe az elmúlt hetekben - hónapokig tartó előkészület után - szinte az összes, kormányzati kommunikáció alá vont médiaérdekeltséget bevontak.

Persze az egész történet nehezen érthető ortodox közgazdasági logikával: a tulajdonosok egy fityinget sem kaptak cserébe azért, hogy a több tízmilliárdot kitevő vagyonelemeket odaadták a Liszkay Gábor cége által alapított a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA). (Az érintett kiadók  listáját itt szedtük össze.)

A központi médiaszörny cégei tavaly 60 milliárdos árbevétel mellett 8 milliárdos profitot hozhattak a tulajdonosoknak.

A 24.hu arra is rálátott az iratbetekintésnél, hogy a vagyonelemekkel adósság is érkezett, a lap becslése szerint mintegy 30 milliárdnyi kötelezettség lehet, ezt a G7 számítása is megerősítette.

„a bankok mindenre rátették a kezüket, nemcsak az ingó és ingatlanvagyonra, hanem alkalmanként a jövőbeni bevételekre és a létrehozandó domain nevekre is zálogjogot jegyeztek be”

Nagyon aggódni azért nem kell, hiszen a NER vállalkozói a magyar bankszektor egy részére is rátették a kezüket, így pl. a legnagyobb adományozó Mészáros Lőrinc egyben a legnagyobb hitelezője is a médiaalapítvány cégeinek, hiszen az övé az MKB Bank. Az MKB hitelezett a Népszabadságot is valamikor kiadó Mediaworks Hungary Zrt-nek, a Vajna-féle Lapcomnak, a Pecina-féle  Inform Média Kft-nél. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.