30 milliárdos tartozást is felhalmoztak az új központi médiakonglomerátumnál

A 24.hu lement Kaposvárra, mert ott lehet betekinteni a NER legújabb központi médiaalapítványának okirataiba. Ez az a szervezet, amelybe az elmúlt hetekben - hónapokig tartó előkészület után - szinte az összes, kormányzati kommunikáció alá vont médiaérdekeltséget bevontak.

Persze az egész történet nehezen érthető ortodox közgazdasági logikával: a tulajdonosok egy fityinget sem kaptak cserébe azért, hogy a több tízmilliárdot kitevő vagyonelemeket odaadták a Liszkay Gábor cége által alapított a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA). (Az érintett kiadók  listáját itt szedtük össze.)

A központi médiaszörny cégei tavaly 60 milliárdos árbevétel mellett 8 milliárdos profitot hozhattak a tulajdonosoknak.

A 24.hu arra is rálátott az iratbetekintésnél, hogy a vagyonelemekkel adósság is érkezett, a lap becslése szerint mintegy 30 milliárdnyi kötelezettség lehet, ezt a G7 számítása is megerősítette.

„a bankok mindenre rátették a kezüket, nemcsak az ingó és ingatlanvagyonra, hanem alkalmanként a jövőbeni bevételekre és a létrehozandó domain nevekre is zálogjogot jegyeztek be”

Nagyon aggódni azért nem kell, hiszen a NER vállalkozói a magyar bankszektor egy részére is rátették a kezüket, így pl. a legnagyobb adományozó Mészáros Lőrinc egyben a legnagyobb hitelezője is a médiaalapítvány cégeinek, hiszen az övé az MKB Bank. Az MKB hitelezett a Népszabadságot is valamikor kiadó Mediaworks Hungary Zrt-nek, a Vajna-féle Lapcomnak, a Pecina-féle  Inform Média Kft-nél. (24.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.