Luxemburg lesz az első ország a világon, ahol ingyenes a tömegközlekedés

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Akár jövő nyártól, de legkésőbb 2020 elejétől ingyenes lehet a vonat-, a villamos- és a buszközlekedés Luxemburgban, miután a Demokrata Párt színeiben győztes Xavier Bettel szerdán másodjára is miniszterelnöki esküt tett, és másodjára is kormányt alakíthat a baloldallal és a zöldekkel közösen. 

Egy 2017-ben bemutatott új, Luxtram villamos, jövőre már ingyenFotó: JOHN THYS/AFP

Bettel kormánya több fronton is forradalmi változásokra készül, így legalizálná a marihuánát, és új szabadnapokat vezetne be. 

A döntés mögött az áll, hogy a főváros Luxembourg a világ egyik legforgalmasabb városa, különös tekintettel a helyi lakosság számára - 110 ezer lakja, de napi összesen 400 ezer ember dolgozik a városban. Egy felmérés szerint az autóvezetők átlag 33 órát töltöttek dugóban 2016-ban.  

Az országot mintegy 600 ezer ember lakja, de további 200 ezer ember érkezik a határon túlról Luxemburgba, francia, belga és német földről, nap mint nap.

A kormány több lépést tett már az ingyenes tömegközlekedés felé: nyáron már a 20 év alattiaknak is ingyen nyújtják a szolgáltatást, a diákokat ingyen járatok szállítják iskolától hazáig, és a helyiek jegyárait is csökkentették - egy 2 órán keresztül érvényes jegy ára már alig 2 euró, 2020-tól viszont a tervek szerint ennyi sem lesz már.

Bettel sokat kampányolt az ötletével, és annak nagy is támogatottsága, ellentétben például a marihuána legalizálásával. (Guardian)