A BKK visszanyal: Tarlós nem lett átverve, tájékoztatták az elektronikus jegyrendszer súlyos problémáiról

Felkerültek a netre a jövő heti Fővárosi Közgyűlés témái, előterjesztései, köztük a bedőlt budapesti jegyrendszer hogyantovábbját taglaló előterjesztés is „Javaslat az Elektronikus jegyrendszer projekttel kapcsolatos döntések meghozatalára” címmel.

Az előterjesztés szövegéből kiderül, hogy a projektet menedzselő Budapesti Közlekedési Központ némileg más véleményen van arról, hogy ki, mit tudott a projekt súlyos problémáiról, az esetlegesen keletkezett károkról.

Mindez azért lényeges, mert Tarlós István főpolgármester több alkalommal is hangoztatta, hogy őt, illetve a város vezetőit a BKK vezetése, Dabóczi Kálmán nem tájékoztatták érdemben.

"...mindig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a megoldás a küszöbön van. November 9-én hivatalosan bejelentette a BKK, hogy létrejött a megállapodás, majd néhány nap múlva kiderült, hogy ez nem egészen így van. Ezt nem hagyhattam következmények nélkül” - fogalmazott legutóbb Tarlós István a Magyar Hírlapnak.

Részlet az előterjesztésbőlForrás: Fővárosi Önkormányzat

Ehhez képest a BKK által adott hivatalos tájékoztatás szerint Dabóczi Kálmán már november 7-én tájékoztatta a „városvezetőket” arról, hogy a Szállítóval (Scheidt&Bachmann) nem sikerült megállapodni, és erről nemcsak a városvezetőket tájékoztatták, hanem részletes beszámolót adtak az illetékes fővárosi bizottságnak.

A szöveg városvezetőket ír, amely utalhat a területileg illetékes Szeneczey Gábor főpolgármester-helyettesre is, ám a többes szám azt jelzi, hogy legalább Tarlós Istvánnak, Bagdy Gábor és Szalay-Bobrovinczky Alexandrának ismernie kellett a helyzetet. 

(Tarlós nem tudása azért sem érthető, mert a BKK igazgatóságának elnöke, Szegvári Péter főtanácsadója a főpolgármesternek. A BKK igazgatótanácsa havi, sőt később már heti bontásban tárgyalta a jegyrendszer körüli problémákat a 444 információi szerint. Az ülésekről készült jegyzőkönyveket kikértük a BKK-tól, amint elkdülik, beszámolunk róluk.) 

A BKK már nyáron szembesült azzal, hogy a német fővállalkozó ki akar szállni projektből, nem hosszabbította meg a megrendelő érdekeit védő, 2,2 milliárd forintos bankgaranciát, azt pedig - ameddig tehette volna - a BKK nem hívta le. A döntésképtelen BKK és a városvezetés futni hagyta ezt az összeget, ugyanis végül november 21-én felbontotta a szerződést a német céggel.

A BKK 4,3 milliárd forintot követel a Scheidt&Bachmanntól

 BKK által összeállított előterjesztésből továbbá az is kiderül, amit szintén igyekeznek cáfolni Tarlós és helyettesei, hogy bizony érte kár a projekt kapcsán a BKK-t a bankgarancia elbukásán túl is. Különben nem írták volna le, hogy „a BKK Zrt. a Főváros jogos pénzügyi érdekeinek érvényesítése érdekében felszólította a Szállítót a kifizetett, de el nem számolt előlegek (4 millió euró azaz 1,3 kb. milliárd Ft - a szerk.) és a meghiúsulási kötbér (az üzemeltetés vonatkozásában: 4 589 699 euró, azaz kb. 1,48 milliárd Ft, valamint az üzemeltetés vonatkozásában: 1,47 milliárd forint) azonnali teljesítésére”.

Részlet az előterjesztésbőlForrás: Fővárosi Önkormányzat

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti előterjesztéseiből harmadsorban az is kiderül, hogy Tarlós István akkor sem mondott igazat, amikor Dabóczi Kálmán BKK-vezér leváltását jelentette be: nincs ilyen előterjesztés, azaz Dabóczi Kálmán még egészen biztosan a BKK-vezére, és az is marad.

Lapunk több alkalommal rámutatott a BKK adatközlései alapján, hogy jelen állás szerint, alsó hangon is több milliárd forintos kár érte a fővárost azzal, hogy zátonyra futott Budapest elektronikus jegyrendszer projektje, és hiába igyekeznek a városvezetők megnyugtatni mindenki, hogy majd az országos jegyrendszer megoldja ezt a problémát, egészen biztos, hogy súlyos idő- és pénzveszteség érte Budapestet, amelynek valós nagyságáról egyelőre még kár lenne biztosat kijelenteni.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.