A Belügyminisztérium, a jegybank, az ügyészség, a bíróságok, az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság vezetői szerint sikeres a korrupcióellenes fellépés

Több 444 videó?
Szeretném

Sikeresnek nevezték a korrupcióellenes fellépést a Belügyminisztérium, az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Legfőbb Ügyészség és a Kúria vezetői a korrupcióellenes együttműködési megállapodás aláírásának 7. évfordulóján tartott rendezvényen, az Országházban. A politikusok, szakemberek az intézményi összefogás fontosságát hangsúlyozták.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter, Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Kónya István, a Kúria elnökhelyettese (b-j) a korrupcióellenes világnap, valamint az állami szervek korrupció elleni küzdelemben való együttműködés aláírt közös nyilatkozatának 7. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen az Országház Gobelin-termében.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: jelentősen előreléptek a korrupció visszaszorításában, de küzdeni kell „a kísértések lehetősége ellen”, ennek pedig a legnagyobb támogatója az automatizált ügyintézés.

Handó Tünde, az OBH elnöke úgy fogalmazott: mindenki arra vágyik, hogy az ügyében pártatlan és tisztességes bírósági eljárás legyen, ehhez a pártatlansághoz kell biztosítani a bírák szervezeti és egyéni függetlenségét.

Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese azt emelte ki, hogy kiváló és folyamatos a munkakapcsolat az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF). (:DDDDD

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese azt mondta, rendszeresen felülvizsgálják a belső szabályzatokat, hogy egyetlen tevékenység se legyen „szürke zóna”, ahol nincsenek egyértelműen meghatározva a feladatok és felelősök – írja az MTI.

Ezt egyébként direkt csinálják, tavaly is megrendezték, azóta többek között annyi az újdonság, hogy az Európa Tanács korrupciós jelentését csak Fehéroroszország és Magyarország nem hozta nyilvánosságra, és a fideszes többség simán leszavazta, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról döntsön az Országgyűlés.