Az Európai Bíróság szerint Nagy-Britannia szabadon visszavonhatja az uniós kilépési szándékát

Az Európai Bíróság úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Királyság egyoldalúan, a másik 27 tagállam jóváhagyása nélkül is dönthet úgy, hogy mégsem hajtja végre a brexitet, és az EU-ban maradhat.

Az ügyet skót politikusok terjesztették a bíróság elé, és ez lökést adhat azoknak az erőknek, amik új népszavazást akarnak, hogy megállítsák a Brexitet. Úgy vélik, ha Nagy-Britannia úgy döntene, hogy az 50. cikk szerinti értesítést visszavonja, azzal elég idő lenne egy új népszavazás megrendezésére.

A brit parlamenti képviselők kedd este szavaznak arról, hogy ratifikálják-e a May-kormány és Brüsszel közötti megállapodást a szakításról, de várhatóan le fogják szavazni.

A luxembourgi székhelyű bíróság ítéletében azt mondta ki, hogy az EU szerződésének 50. cikke szerinti kilépési szándék szabad visszavonásának lehetősége mindaddig fennáll, amíg az EU és az adott tagállam között megkötött kilépési megállapodás nem lépett hatályba. A kilépési szándék visszavonása, amit Nagy-Britannia saját nemzeti alkotmányos követelményeivel összhangban határoz meg, azzal járna, hogy az ország uniós tagsága és státusza továbbra is változatlan marad.  (Politico)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.