Novák Katalin a France 24 riporterének: Ön ugye nem beszél magyarul?

politika
2018 december 10., 17:29
comments 709

„Ön ugye nem beszél magyarul? Mert ha beszélne, el tudná olvasni a magyar sajtót, a magyar internetes oldalakat...”

Novák Katalin egy francia állami televíziós hírcsatornának, a France 24-nek adott interjút (pontosabban kettőt is, egyet franciául, egyet pedig angolul), az angol nyelvű beszélgetés során szegezte a fenti kérdést a riporternek, Catherine Nicholsonnak, aki pimasz módon arról faggatta, mi szükség volt a fideszes központi médiaholding felállítására. 

A riporter azt is megemlítette, hogy idén járt Magyarországon, ahol magyar emberek panaszkodtak neki arra, hogy a kormány igyekszik elhallgattatni az ellenzéki hangokat, és kinyírja a független újságírást. Erre a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt felelte, ez nem igaz, hiszen épp most készült egy felmérés, ami azt bizonyítja, hogy balliberális médiatúlsúly van. Hozzátette: a legnagyobb és legfontosabb napilap, a legnézettebb tévé és a legolvasottabb internetes hírportál is kritikus a kormánnyal szemben, de nem nevezte meg, pontosan melyik lapra, melyik tévére és melyik portálra gondol. Az új médiamonstrum felállításáról azt mondta, ez egy olyan modell, ami már számos európai országban működik. Szerinte Magyarországon semmi sem fenyegeti a sajtószabadságot, és nem is érti, hogyan gondolhatja bárki ennek az ellenkezőjét. 

A beszélgetés többi részében szó esett Soros Györgyről, a CEU-ról, családpolitikáról, de az államtitkár ezekre válaszolva csak a fideszes központi üzenetet ismételte el. 

Az interjúra egyébként maga Novák Katalin hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán, posztjából ki is derül, mennyire van hozzászokva a nem baráti kérdésekhez.

„Döbbenet, hogy éppen abban a francia “közszolgálati” televízióban kérik rajtunk számon a magyar média sokszínűségét, ahol teljesen egyoldalú, előítéletektől hemzsegő módon készítettek velem is interjút, láthatóan végletekig elfogult riporterek.” 

Egyébként nem Novák az első kormányoldalról, aki a magyartudást kéri számon: Kovács Zoltán csütörtökön tette fel a kérdést: van egyáltalán valaki a The New York Times szerkesztőségében, aki beszél magyarul?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt