Kósa: „Vadmarhaság” az ellenzék állításainak 95 százaléka, Gréczy: A fideszesek bűnrészesek lesznek a magyarok elleni népirtásban!

parlament
2018 december 11., 12:46
comments 315

A Parlamentben kedden vitáztak a túlóratörvényről, amiről szerdán szavazni is fognak.

link Forrás

A törvényalkotási bizottság tagjai ismertették a többségi és a kisebbségi véleményt. A fideszes Vécsey László azt mondta, a javaslat „egy adott munkahelyen, az érdekelt felek megállapodása alapján, a munkavállalók biztos megélhetését szolgálja. A rugalmas munkaidő-szervezési feltételek megteremtését eredményezi.”

Az MSZP-s Varga László azt mondta, „rugalmas kizsákmányolthatóságnak” tekinthető a túlóratörvény, a benyújtó nem árulta el, ki kezdeményezte, ki kérte, de szerinte „kibújt a szög a zsákból”, és a munkáltatóknak kedvezne a 400 túlóra. „Melyik munkavállaló emelné fel a szavát, ha teljesen kiszolgáltatott?” – kérdezte.

A jobbikos Jakab Péter azt mondta a fideszeseknek: „Tisztelt rabszolgatartó hölgyek és urak!” Elmondta, hogy egy felmérés szerint a munkavállalók 83 százaléka az ellenzékkel ért egyet, ezért „a rabszolgatartók Kósa Lajossal az élén menjenek a fészkes fenébe”. A magyar emberek szerinte nem tudnak többet dolgozni, minőségi béreket szeretnének.

Kósa Lajos: Az ellenzék fejébe borult Marx összese, hogy kizsákmányolásról beszél

A javaslatot benyújtó fideszes Kósa Lajos azt mondta: az ellenzék bemutatta, miért „van olyan mélyen a közbizalomban”, hazugság, hogy 6 napos munkahetet vezetne be a javaslat, vagy hogy a munkavállalók kiszolgáltatottá válnának. A 400 túlórához ugyanis kell a munkavállalók érdek-képviseletének, például az üzemi tanácsnak az engedélye.

„Vadmarhaság”, hogy ingyen dolgoztatnának 3 évig a munkáltatók, és az ellenzék által megfogalmazott állítások „95 százaléka hazugság”, „az ellenzék fejébe borult Marx összese, hogy kizsákmányolásról beszél”, miközben a munkavállalók éppen hogy többet tudnak majd keresni – mondta.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta: „Szórakoztató, amikor Kósa Lajos oktat ki minket bármiben is. Kósa ennyire fogalmatlan valóban?” „Egyetlen utolsó figyelmeztetésünk: vonja vissza a rabszolgatörvényt!”

A DK-s Arató Gergely szerint arcpirító, ahogy el akarják fogadtatni ezt a javaslatot, elbukott a gazdaságpolitikájuk, ennek a terhét a munkásokkal akarják megfizettetni.

Tordai Bence félti Kósa testi épségét

A párbeszédes Tordai Bence szerint a módosítás „népellenes bűncselekmény”. „Kósa nem a legélesebb kés a fiókban”, de megérthetné, hogy aszimmetrikus viszonyok között nem lehet önkéntes munkavállalásról beszélni. Azt mondta, „Kósa soha nem dolgozott, Kósának nem volt 1990 óta munkahelye, főnöke”, így nem is értheti, miről beszél. Tordai azt mondta, Kósa ne menjen utcára, mert aggódik a testi épségéért.

Szél Bernadett: Nem a túlóra hiányzik, hanem a bér

A független Szél Bernadett azt mondta: „Mi vagyunk többségben, az ellenzéknek itt nem kétharmada, hanem négyötöde van.” Azt mondta, a tüntetésen találkozott fideszes szavazóval is. „A munkavállalónak nem a túlóra hiányzik, hanem a bér!” – mondta.

Z. Kárpát Dániel: A fideszesek egytől egyik a történelem ítélőszékén fognak felelni

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint a fideszesek folyamatosan hazudnak a javaslatról, és tagadják, hogy a munkaerőhiány miatt akarják többet dolgoztatni az embereket, és a multinacionális érdekeket szolgálják ki. „Kósa úr, a csillagkapun túl visszahívnám önt ebbe a galaxisba” – mondta. A fideszeseknek azt mondta, „egytől egyik a történelem ítélőszékén fognak felelni, nem lennék az önök helyében, kellemetlen szembenézés lesz!”

Tóth Bertalan: Az a cél, hogy az emberek maradjanak egyedül, és a nagy vezér majd megvédi őket

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető azt mondta, az ember elgondolkodik, miért ragadnak ennyire ehhez a törvényjavaslathoz, amikor szembemegy az emberek akaratával. Tóth szerint a Fidesz titkos paktumot kötött a nyugati multikkal, hiszen a munkavállalói jogokat építik le, amivel így majd gyarmatként elő lehet állítani a termékeket a jobb módban élő nyugati társainknak. De van még egy ok, mondja: mert a munkavállalói jogok és a szakszervezetek igazi baloldali vívmányok. Tóth szerint a fideszesek hátán futkos a hideg a munkás szótól, „önök zsigerből utálják a munkás embereket”, a szakszervezeteket.

Tóth szerint Orbánnak van bőr a képén, hogy ki mer állni, hogy a túlóratörvény a munkások érdekeit szolgálja. Szerinte mindig az a cél, hogy az emberek maradjanak egyedül, és a nagy vezér majd megvédi őket, közben pedig elrabolják az emberek pénzét. „Ez az önök politikája, és ezért zavarja önöket elképesztő módon, hogy a munkásoknak vannak jogaik, és ezeket védeni kell” – mondta, azt kérve, hogy vonják vissza a javaslatot.

Kósa Lajos: Január 2-án ki fog derülni, hogy minden, amivel riogatnak, nem fog megtörténni

A törvényjavaslatot benyújtó fideszes Kósa Lajos válaszolt: „Az van a munkavállalók pártján, aki munkahelyeket teremt.” Azt mondta, amikor a szocialisták kormányoztak, 800 ezerrel kevesebb munkavállaló volt az országban. Mindeközben a minimálbért és a szakmunkás-minimálbért a duplájára emelték, és a rezsicsökkentéssel visszaadták az embereknek azt a pénzt, amit a szocialisták elvettek – mondta Kósa, aki szerint a törvény nem szolgáltatja ki a munkavállalókat, hiszen írásban bele kell egyezniük, ráadásul csak akkor lehet ezzel élni, ha a szakszervezet vagy az üzemi tanács megegyezik a munkáltatóval a túlórakeretről. Kósa szerint a javaslat ezen része csak 500 ezer embert érint, és a cél, hogy legyen lehetőségük többet dolgozni, hogy többet keressenek.

Kósa szerint a szocialisták politizálnak a munkások ellen. Azt is mondta, hogy a magyar emberek 100 százaléka áll ki az ellen, hogy vezessük be a szombati munkanapot, de ezt semmilyen módon nem tartalmazza a javaslata. Az MSZP-sek politikai krédója: hazudni, hazudni, hazudni – mondta. Kósa azt kérte, használják a józan eszüket, ha még van: január 2-án ki fog derülni, hogy semmi nem fog történni, hiszen minden, amivel riogatnak, nem fog megtörténni. Ha az emberek azt mondják, hogy nem vállalják a túlórát, akkor mi van? – kérdezi Kósa, arra hivatkozva, hogy munkaerőhiány van, vagyis jó a munkások alkupozíciója.

Székely Sándor: A törvényt megszavazni a szavazók elárulása

A DK-s Székely Sándor arról beszélt, hogy Budapesten az e-jegyrendszerről pár éve azt mondták, ne írja alá a Fidesz, mert a vége valószínűleg hűtlen kezelés lesz, és ez most bebizonyosodott. A mostani törvényről azt mondta, hogy ha megszavazzák, akkor árulást fognak elkövetni: a saját szavazóikat fogják elárulni, és ezzel el kell majd számoljanak. 9 éve kormányoznak kétharmaddal, de nem vitték révbe az országot – mondta.

Nacsa Lőrinc: Az ellenzék hagyja abba az álhírkeltést!

A KDNP-s Nacsa Lőrinc azzal jött, hogy Szél Bernadett valami Soros-szervezetnél dolgozott, és kiállt a munkások ellen, amikor a főnöke azt mondta, hogy jobbak a bevándorlók, mint a hazai népesség. Nacsa azt kéri, hagyják abba a munkavállalók közötti feszültségkeltést, mert álhíreket terjesztenek, olyanokat mondanak, ami nem szerepel a törvényben. Nacsa azt mondta, a párbeszédes Tordai Bence és a jobbikos Z. Kárpát Dániel is hagyja abba a fenyegetőzést. Arról, hogy Tóth Bertalan szerint a szociáldemokratáknak köszönhetők a szakszervezetek, pedig valójában XIII. Leó pápa volt az, aki kiállt a munkások mellett, a szocialisták csak romboltak. Nacsa azt kérdezte, mikor szólaltak fel a baloldaliak, amikor az egész magyar ipart bagóért kiárusították a külföldieknek. Nacsa szerint a cél egyértelmű: aki többet akar keresni, az elől le kell bontani a bürokratikus akadályokat.

Mellár Tamás: 2010 óta valójában csak 14 százalékkal nőttek a reálbérek

A Párbeszéd-frakcióban ülő egykori századvéges Mellár Tamás azt mondta, hogy a reálbérek valójában nem növekedtek 7 év alatt a kétszeresére. Ha a KSH nemzeti számai alapján számítanánk, akkor azt kapnánk, hogy 2010-hez képest csak 14 százalékkal növekedtek a reálbérek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldön munkát vállalókat és a közmunkásokat nem számítjuk, akkor most is 4 millió alatt lennének a munkavállalók, és a termelékenység sem nőtt annyival, mint azt a Fidesz állítja.

„Egy hölgynek nem illik így kiabálni”

A fideszes Horváth László szerint a munkavállalóknak ismeretlen, amit az ellenzék csinált: ha nem tetszik valami, akkor „síppal, dobbal, nádi hegedűvel” kivonulnak. Ellenzéki közbevetésekre a levezető elnök közbeszólt, hogy „egy hölgynek nem illik így kiabálni”. Horváth említette, hogy rendesen lehetett túlmunka a hétvégén, amikor az ellenzékiek több ezer módosító javaslatot gyártottak, és a parlamenti apparátusnak is túlmunkát gyártottak. „Ki mint él, úgy ítél” – mondta.

Rig Lajos: Az itt ülők többsége a munka közelében sem járt soha

A jobbikos Rig Lajos emlékeztetett Horváth Lászlót, hogy SZDSZ-esből lett fideszes, és azt mondta, hazudik. A munkáltató bármikor felmondhatja a szerződést, onnan a munka törvénykönyve lép hatályba – mondta Rig. Azt kérdezte, tisztában vannak-e, hogy mi az önként vállalt túlmunka: az az, ami az egészségügyi rendszerben évek óta működik, és káoszt szül. Elmondta, hogy a Parlamentben ülők többsége a munka közelében sem járt soha. Szerinte Kósa Lajos szerencsétlen, amikor gondolkodni próbál.

Böröcz László: Kiskoromban a nagymamám…

A fideszes képviselő azt mondta, neki is vannak olyan ismerősei, akik gyárban dolgoznak, és nem értenek egyet az ellenzékkel. Latorcai a hangzavar miatt közbeszólt, hogy közeledik a karácsony, az ellenzék próbáljon kicsit humánusabb a másikkal szemben, ez nem egy nagy kérés. Böröcz azt mondta, hogy az ellenzék hőbörgött, amikor Nacsa képviselő egy ellenzéki szavába vágott. Felidézte, mit mondott kiskorában a nagymamája, és azt mondta, az ellenzékiek úgy beszélnek, mint az útszéli kocsisok.

Azt mondta, tiszteletlenek az ellenzéki képviselők, Tordai minden határon túlmegy, nem tiszteli a Házat és a szabályait, mégis beül jegyzőnek. Latorcai őt is leszúrta, hogy ne személyeskedjen, majd Borbély Anitát figyelmeztette.

Böröcz azt mondta, az emberek pontosan tudják, miről van szó, és nem dőlnek be az ellenzék hazug propagandájának. A törvénymódosítás lehetőséget teremt arra, hogy a hatékony munkavégzést a munkáltatók és a munkavállalók együtt kialakítsák. A 2018-as választás kimutatta, hogy az emberek pontosan tudják, hogy ez a kormány mit tett a magyar dolgozókért, reálbéremelkedés van, ahogy hallhatták. Az elmúlt 8 év megalapozta, hogy ennek az országnak a gazdasága jól működjön – mondta. Latorcai megint rászólt, hogy maradjon a témánál. Böröcz erre elmondta a központi üzenetet: ez a törvény a munkavállalókat segíti.

Bangóné Borbély Ildikó: Boldog karácsonyt!

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő egy munkás levelét olvasta fel, aki Orbán Viktornak címezve írt arról, milyen nehéz dolgozni, és hogy mennyire kár, hogy megkapta a nemzeti konzultációs levelet. Boldog karácsonyt kívánt a fideszeseknek, és azt kérte, hallgassák meg a munkásokat, olvassák el, miket írnak, és úgy szavazzanak.

Gréczy Zsolt: Önök itt bűnrészesek lesznek a magyarok elleni népirtásban!

A DK-s képviselő azt mondta, a múlt héten kiderült, hogy a Fidesz összehozta az elmúlt 30 év legnagyobb költségvetési hiányát, a legmagasabb áfát, a legdrágább benzinárat és a legmagasabb államadósságot, ennyi a Fidesz eredménye. Ezután arról beszélt, hogy a túlórától nő a szívinfarktus és a stroke veszélye is. „Önök itt bűnrészesek lesznek a magyarok elleni népirtásban!” – mondta. Azt ígérte, meg fogják akadályozni, hogy ez a törvény életbe léphessen, és hogy hol van a hal, ameddig elmennek, azt nem a Fidesz dönti majd el, hanem az ellenzék.

Révész Máriusz: A hétfői botrány volt a legnagyobb a Parlament 30 éves történetében

A törvénymódosítást helyeslő Révész Máriusz fideszes képviselő és „aktív Magyarországért felelős kormánybiztos” szerint a tegnapi botrány az elmúlt 30 év egyik legnagyobb botránya volt a Parlamentben. A földtörvényről való szavazásnál is ez volt, mégsem lett belőle semmi: nem vették el a földet a külföldiek. (Az ellenzékiek közbekiabáltak, hogy a fideszesek vették el a földeket.) Révész szerint ki fog derülni, hogy az ellenzék állításai nem igazak. Azt is mondta, hogy a szegénységnek kitettek is sokkal kevesebben vannak, köszönhetően a 800 ezerrel több dolgozónak.

Révész szerint az ellenzéknek némi igazsága van abban, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottak lehetnek egy ilyen törvénytől, 5-6 éve így lett volna, de most a munkavállalók nagy emelést tudtak kialkudni a Mercedes-gyárban. Révész szerint a munkavállalók egy része a törvényi kormányok miatt a túlórák egy részét feketén vállalják el, az ő helyzetüket szeretnék megkönnyíteni: ha ő önként úgy akarja, túlórázhasson a saját munkahelyén is.

Szilágyi György: Alig több, mint 10 százaléka ül bent a fideszeseknek, ennyire érdeklik őket a munkavállalók

A jobbikos Szilágyi György azt mondta, alig több mint 10 százaléka ül bent a fideszeseknek, ennyire érdeklik őket a munkavállalók. Szerinte ha van Soros-terv, az Orbán Viktor és a Fidesz, és sajnos meg is valósult. Szilágyi azt mondta, nem tudja, direkt mond-e butaságokat Kósa Lajos, vagy szándékosan hazudik, de az utóbbira tippel, mert az egész kormányzásuk hazug propagandára épül.

Gréczy Zsolt: Mészáros Lőrincé a fél ország

A DK-s képviselő szerint nagyon durva, hogy egy fideszes képviselő arra hivatkozott, hogy a külföldiek nem vitték el a földet. Hát ők nem, csak Orbán Viktor családja meg Mészáros Lőrincé a fél ország, ezért majd el kell számolniuk.

Jakab Péter: Orbán Viktor nem lókupec, mert emberekkel kereskedik

A jobbikos Jakab Péter azt mondta, nemrég lókupecnek nevezte Orbánt, de tévedett, mert ő emberekkel kereskedik. Azt mondta Kósának, hogy Borsodban él, hallja az embereket, arrafelé ő persona non grata, ne nagyon menjen arra.

Harangozó Tamás: Hallgassuk meg Farkas Flóriánt!

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, a Híd a munka világába-programban érdekelt Farkas Flórián ért a munkához, javasolja, hogy őt hallgassák meg. (Arra utalt, hogy csalás miatt nyomoztak Farkas Flórián munkája után.)

Latorcai a vitát lezárta és megadta a szót Kósa Lajosnak.

Kósa Lajos: Jeremiáda, armageddonjóslás, hazugság

A fideszes képviselő szerint az ellenzék egyetlen tagja nem vette a fáradtságot, hogy az érvényes határidőig benyújtsanak módosítót. Helyette „jeremiáda, armageddonjóslás” volt, meg hazudozás. Gyurcsányról beszélt, majd arról, hogy a Jobbik összeborult a baloldallal.

Kósa szerint világosan elmondták, hogy ez a törvény lehetőséget és kellő védelmet ad a munkavállalóknak. Kötelezi a munkáltatónak, hogy a túlórapénzt kiadja, és egy szűk munkavállalói csoportnak lehetőséget ad arra, hogy többet dolgozhassanak. Kósa azt mondta, 1990 óta van a Parlamentben, és őt választották meg a legtöbbször egyéni választókerületben. Az ellenzék a legjobb úton jár ahhoz, hogy újra csak egyharmadot kapjon egy parlamenti választáson. Gratulálok hozzá! – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.