Tordai Bence: Új ellenzéki egység született

2018 december 12., szerda 12:49
Ellenzékiek a pulpituson, Tordai Bence a jobbszélen Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

„Amit lehetett, ma elérte az ellenzék”

- értékelte kérdésünkre a szerdai összellenzéki akciót Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa. Az ellenzékiek előbb elfoglalták a parlamenti pulpitust, aztán végig sípolással és megafonokkal kísérték a szavazásokat. Maga Tordai pedig végig Facebook élőben közvetített az ülésteremből, és többször élesen konfrontálódott Orbán Viktorral, Rogán Antallal, Kocsis Mátéval, Gulyás Gergellyel és más fideszesekkel.

A túlóratörvény megszavazását ugyan nem tudták megakadályozni, de Tordai szerint azt elérték, hogy csak törvénytelenül tudják elfogadni azt, ahogy minden más mai törvényt is. Az ellenzék szerint három ok miatt is szabálytalanul szavaztak a fideszesek, főleg azért, mert úgy is lehetett szavazni, hogy a képviselők nem dugták be a kártyájukat a helyükön a szavazógépbe, pedig a kártya biztosítja, hogy név szerinti szavazás legyen. Tordai szerint így minden szerdai szavazás érvénytelen. A kormánypártiak nem értettek ezzel egyet.

Arra a kérdésre, hogyan készült az ellenzék az akció előtt, Tordai azt mondta, informális egyeztetések voltak, de abban végül meg tudtak egyezni, hogy a pulpitus elfoglalása a megfelelő eszköz.

„Új ellenzéki egység született, ami az elmúlt 8 évben nem sikerült, az most alakulóban van”

- mondta, vagyis szerinte ez az egység nemcsak a szerdai akcióban, hanem általában a túlóratörvény elleni fellépésben látszik. A képviselő szerint ők most a parlamenten kívül folytatják a tiltakozást a törvény ellen, és innentől a szakszervezeteké a terep, de az ellenzéki pártok támogatni fogják őket.