Kövér: Anarchiába hajló, eszetlen, irracionális rendbontás

politika
2018 december 13., 19:42

Anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában csütörtök este. A házelnök úgy látja, a történtek felvetik annak igényét, hogy áttekintsék a parlamenti fegyelmi rendelkezéseket.

Az Országgyűlés elnöke a parlamenti ősz legfontosabb történésének nevezte, ami szerdán a parlamentben, illetve a Kossuth téren zajlott.

Az eseményeket „anarchiába hajló, eszetlen, irracionális rendbontásnak minősítette”, és úgy fogalmazott: ami a Házon kívül történt, semmivel nem különbözött attól, mint amit az ellenzék a patkón belül csinált. 

Lehetett sejteni, hogy szintlépésre készülnek, előre be is jelentették, hogy meg akarják akadályozni a törvényhozás normális működését

- mondta Kövér László, aki ugyan gondolt arra, hogy pulpitusfoglalásos akcióval készül az ellenzék, de végül ezt más eszközökkel együtt vetették be a képviselők.

Arról, hogy szükséges-e házszabály módosítása, azt mondta: ettől függetlenül is gondolkodnak azon, hol kell finomításokat végezni. Kövér szerint ami történt, felveti annak igényét, hogy áttekintsék, kell-e változtatni a fegyelmi rendelkezéseken.

Arról, hogy a tiltás megakadályozza-e a jövőben ezeket a folyamatokat, azt mondta: nem optimista, de ha ez az ellenzék állandó taktikai eszköze, akkor

„legalább fájjon nekik”. 

Kövér a mostani házszabály alapján pénzbírságra tett javaslatot a történtek miatt.

Más büntetést egyelőre nem javasolt, mert - elmondása szerint - hagyja, hogy ülepedjen benne az élmény. 

Arról is beszélt, hogy a fideszesek lélekben nem voltak felkészülve arra, hogy csak az akadályozza meg az ellenzéki fizikai erőszakot, hogy csak egyharmadnyi mandátummal rendelkeznek, és alulmaradtak volna. Hozzátette, hogy szerinte az utcai tiltakozások egy idő után elülnek majd.

Az ellenzéki képviselők olyan mértékben frusztráltak, hogy egyszerűen nem képesek a józan mérlegelésre és a higgadt stratégiakészítésre - mondta. 

„Intellektuálisan is nagyon nehéz helyzetben vannak, hiányoznak azok a szakértők, akik valódi hasznos tanácsokat tudnának adni.”

A házelnök szerint az ellenzék helyzete sem egyszerű, hiszen a baloldal mindenütt lejtmenetben, a morális és politikai összeomlás szélén van Európában. A többi ellenzéki párt pedig hiteltelen.

Arról, hogy sokszor nem a kormány, hanem képviselők nyújtanak be rendkívül fontos javaslatokat, hogy azokat ne kelljen társadalmi egyeztetésre küldeni, azt mondta: nem volt másként ez 2010 előtt sem, és nem lát nagy különbséget a számokban.

A kérdésre, hogy ezzel meglehet spórolni sokszor az egyeztetéseket, azt mondta: van amikor az idő sürget, és nincs idő hosszú hónapokig tartó egyeztetésre. 

Arról, hogy minden bizottsági ülés - kamerák által közvetített módon - nyilvános legyen, azt mondta: van benne dilemma e téren, a nyilvánosság inspirálja a képviselőket, hogy ne a szakmai álláspontjukat mondják el, hanem kifelé szerepeljenek. Ennek ellenére valószínű, hogy előbb-utóbb megvalósítják. 

Lezsák Sándor ülésvezető elnökként a házszabályt betartva tette, amit tett a munka törvénykönyvének tárgyalásakor - mondta a házelnök, aki szerint az obstrukciónak egy formája zajlott már akkor is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.