A magyar háztartások a második legszegényebbek az egész Unióban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Fontos gazdasági mérőszám az egy főre jutó tényleges fogyasztás vagy AIC, ami lényegében azt mutatja meg, hogy az adott országban egy háztartás vagy egy abban lakó egyén ténylegesen milyen javakat és szolgáltatásokat vásárolt meg és fogyasztott el. Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint ebben Magyarország az EU második leggyengébb tagja, az Uniós átlagnak mindössze 62 százalékára rúgó egy főre jutó tényleges fogyasztásával. 

Mögöttünk csak Bulgária áll 54 százalékkal, míg Horvátország mellettünk áll a csóródobogón szintén 62 százalékkal. A valós fogyasztásban Luxemburg lakói állnak az élen az EU-átlag 132 százalékával, utánuk Németország jön 122 százalékkal, míg a harmadik Ausztria 117 százalékkal. Ez annyit tesz, hogy ahol a német a hivatalos nyelvek között van, ott dőzsölés van. (Svájcban, ami nem EU-tag, 126 százalék ez az érték.)

Egy másik fontos mutatót, az egy főre jutó, vásárlóerővel korrigált GDP-t nézve Magyarország kicsivel jobban, de még mindig igen gyengén teljesít. Ezt a mutatót nézve az EU-átlag 68 százalékán állunk hátulról a hatodik helyen. A legszegényebb eszerint is Bulgária az átlag 49 százalékával

A legszegényebb ezúttal is Bulgária, a dél-európai országban a fejlettség még az EU-átlag felét sem éri el (49 százalék). Ezt a listát is Luxemburg vezeti 253 százalékkal, a 181 százalékot felmutató Írország előtt.

(via HVG)A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.