A tüntetők ma este is a városban vonulnak

politika
2018 december 14., 16:47
comments 581
  • Harmadik napja tartanak a tüntetések a kormány ellen.
  • A Kossuth téren először beszéltek ellenzéki politikusok.
  • A tüntetők ezután megint elindultak a városba, de elég céltalan a vonulás.
  • A Magyar Rádió egykori épülete után a Szabadság híd volt a cél, majd Budáról mentek át az Erzsébet hídon, a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron át végül a Kossuth térre érnek most vissza. 
  • A Kossuth térről itt folytatjuk a tudósítást.

A Kossuth téren véget ért az 5-re meghirdetett tüntetés hivatalos része, amelyről itt tudósítottunk. A folyamatosan növekvő, nagyjából ezer fős tömeg megszavazta, hogy elfoglalják a Margit hidat. Ugyanez történt szerda és csütörtök este is, akkor a tüntetők még órákon át járták a várost. 

A hídtól ezúttal Pesten a Nagykörúton indultak el.  Skandálos, de békés a hangulat.
 

Indulóban
photo_camera Indulóban Fotó: Halász Júlia

A Kossuth téren még vegyes korosztályú tüntető voltak, a vonulásban már sokkal több a fiatal. „Nem leszünk rabszolgák” és „Mi vagyunk a villamos” skandálással vonulnak a Nagykörúton. 

Megállt a 2-es villamos
photo_camera Megállt a 2-es villamos Fotó: Horváth Bence

A szlogenek a megszokottak, Diktátor, diktátor, és megy az Aki nem ugrál, az Orbán Viktor. Akiről egyébként mindenféle csúfságokat írtak fel a transzparensekre.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A tüntetők 7-re érték el a Nyugatit, aztán tovább mentek az Oktogon felé, ahol az Andrássyra fordultak a Deák felé. Vonulás közben gyarapodott a létszám, 2-3000-en vannak a menetben.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Elég komoly rendőri kísérletet kaptak a tüntetők. 

photo_camera Fotó: Rényi Pál Dániel

A Deákra értek, nincs nagyon vezetője az egésznek, páran random mennek legelől, időnként skandálják, hogy merre menjenek. Megegyezés egyelőre nincs. A díszlet mindenesetre pazar.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Pár Momentum-zászlós próbálta megállítani a menetet, hogy zárják le a Bajcsy-Andrássy sarkot. Nem sikerült, a többség elindult a Kiskörút felé.

Nem az van, mint tegnap, amikor a diákok mentek elől egy molinóval, nem irányítja senki a tömeget, vannak elől momentumosok, ligetvédők, de nagyjából folyik a tömeg előre. A Kiskörúton bementek szembe a forgalomba, de itt még nem zárt le a rendőrség az utat, ezért autók között kellett menni. Autósok közül volt, aki szimpátiadudált. 

Azért vannak ráérő rendőrök meg a városban, most basztatják az afrohajú basszusgitáros gyereket a Moszkván - írja kollégánk fél nyolc magasságában a békés Budáról.

A séta hangjai: Demokráciát és Moszkos, Fidesz! 

Astorinál újabb megtorpanás, hogy merre tovább, a Károly körút lett a megoldás.  Megvolt az első füstfáklya az Astoriánál, de nem rendőrök felé ment, csakúgy a füst kedvéért.

Érzésre az Andrássyn még többen voltak, lehetett némi lemorzsolódás. Ezernél többen, de maximum kétezren lehetnek. 

A Nemzeti Múzeumnál a Magyar Rádió egykori központja felé kanyarodtak végül. A tömeget kísérő rendőrök futva állnak sorfalat az épületnél.

Kettészakadt a menet, páran odamentek rendőrökhöz, de a többség tovább ment, aztán közülük van, aki mégis visszafordult. Elkezdődött egy Hazudtok, hazudtok skandálás a mostanra fontosságát vesztett épület felé, de közvetlenül a rendőrsorfal előtt kevesen vannak. Elég nagy a fejetlenség, a tüntetők közül látszólag senki nem tudja, hogyan tovább. 

Elég vegyes a társaság, mackós jobbikosoktól szemüveges CEU-sig van minden, egyelőre minden békés, a rendőrökkel se feszül sehol senki. Közben megint a Fidesz tisztaságát kérdőjelezik meg.   

Végül az lett, hogy megint a Kálvinra mentek ki, és elindultak a Fővám tér felé, a Szabadság híd lesz a következő állomás. Fogy a tömeg, skandálás is alig van, páran felmásztak a hídra, őket gyorsan lezavarták a rendőrök. 

photo_camera Fotó: Rényi Pál Dániel

Volt pár füstfáklya, Együtt vagyunk erősek skandálás. Átmentek a hídon. Az Erzsébet hidat mondogatjak, néha megállnak, aztán tovább indulnak. Rényi kolléga szerint „nagyon hiányzik egy szürke farkas”. 
 

Valóban az Erzsébet híd a következő állomás. Az elmúlt pár napban ez már a negyedik híd, amit részlegesen megbénítanak.  

Olvasünk küldött egy képet a Fővám téri aluljáróból, ahol egy, a tüntetésről lecsatlakozott, nem különösebben veszélyesnek látszó férfi táskáját pakoltatják ki a rendőrök, erős biztosítással, ami azért is érthetetlen, mert a tüntetésen semmiféle rendzavarás nem volt eddig. 

Az Erzsébet hídon átment a tömeg Pestre, egy Elegünk van molinót tartanak az elején. Az egykor szebb napokat látott Váci utcában újra tömeg lett volna, de végül legkanyarodtak a Duna-part felé. Vidámabb a hangulat, folyamatos a kurjongatás és a fütyülés, 1500-an lehetnek. A Párizsi udvarban erős akisztikával zúg az árkádok alatt a Mocskos Fidesz.

Mégis van a magyar turizmusnak istene, a Régi posta utcán visszamentek a Váci utcában. Csak reménykedhetünk abban, hogy a karácsonyi vásár a cél. És igen, átmentek a vásáron, Orbán mentes karácsonyt és Fidesz maffia skandálással. 

Közben az ATV-n megkérdezték Ungár Péter LMP-s politikust, Schmidt Mária fiát, hogy tüntetett-e a héten.

link Forrás

A tüntetők egészen közel voltak Pintér Sándorhoz, miközben a karácsonyi vásárban jártak a Vörösmarty téren, a belügyminiszter a BM-épületét hagyta el a József Attila utcában.

link Forrás

A Kossuth térre ér vissza a menet, három órás séta után.

photo_camera Fotó: Halász Juli

 Újra a Kossuth téren.

photo_camera Fotó: Halász Juli

Dübörög a Tony Montana a Kossuth téren. Kb. 2000-2500 vannak fél tíz körül.

photo_camera Fotó: Halász Juli
photo_camera Fotó: Halász Juli

A Kossuth térről itt folytatjuk a tudósítást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.