Tordai Bence a tüntetésen: „Az új ellenzéket a rendőrség gumibotjai kovácsolják össze”

A túlóra-törvény elfogadása előtti parlamenti balhé óta már a harmadik este tüntetnek Budapesten a kormány ellen. A szerdai hídlezárás, füstgránát és könnygáz után csütörtökön már gumibotoztak is a rendőrök, illetve mások mellett rabosították a Momentum alelnökét. De a tüntetők is sokkal erőszakosabban léptek fel, mint amit megszoktunk - eddig összesen 51 embert állítottak elő. A kormánypártok prominensei kijelentették, hogy a tüntetők keresztényellenesek és nem tisztelik a kis Jézust sem. Egy előállított tüntető diák titokban hangfelvételt készített arról, hogyan fenyegetik és gyalázzák a rendőrök. 

December 12-én rendőrök őrzik a jászoltFotó: Erdős Virág

Péntek délután 5-re két magánszemély, a különböző kormányellenes tüntetésekben aktív Krasznahorkai Emma és Filó Mariann hirdetett meg tüntetést a Kossuth térre. Az elmúlt napok tapasztalatai szerint azonban majdnem mindegy, hogy ki hozza létre az eseményt, a tömeg vagy annak egyes csoportjai mennek a maguk spontán ötletei után. A mai rendezvény annyival szervezettebb a tegnapelőttinél és a tegnapinál, hogy vannak előre egyeztetett felszólalók:

- Szíjártó Imre hallgató, CEU
- Kunhalmi Ágnes (MSZP)
- Varga-Damm Andrea (Jobbik)
- Tordai Bence (Párbeszéd)
- Hercegh Mária (Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője)
- Vadai Ágnes (DK)
- Donáth Anna (Momentum)
- Schmuck Erzsébet (LMP)
- Krasznahorkai Emma szervező  

A Facebookon 1800-an jelezték a részvételt, 8 ezren érdeklődtek, de az elmúlt két napban a résztvevők száma nem mutatott szoros összefüggést a facebookos aktivitással. Napközben amúgy legalább két kamutüntetést is létrehoztak a Facebookon kamuprofilokkal.

Az első felszólaló, a CEU-s hallgató büszkén vallja be, hogy ő is ösztöndíjat kap Sorostól, mint egykor Orbán. Szerinte az elmúlt napok legfontosabb szava a szolidaritás lett, mert szolidárisnak kell lenni az „oktalanul letartóztatott” tüntetőkkel. Belga barátjáról beszél, akit 

két nap után engedtek ki nemrég a fogdából, mert szolidáris volt a magyar néppel.

Hát boldog karácsonyt! - köszönt be Kunhalmi Ágnes. Kiemeli, hogy már a szakszervezetek is felemelték a szavukat a „rabszolgatörvény” ellen. „Még Rezsiszilárd fejéről is lefagyott a mosoly” - mondja kajánul a szocialista képviselő, aki tegnap éjjel a Momentumnak próbált segíteni Donáth Anna kiszabadításában. Az ellenzéket kizárták a parlamentáris demokráciából, nincs más eszköze, mint ahogy most tiltakozik a túlóratörvény ellen. Meg kell érteni a demokratáknak, szocialistáknak és jobboldaliaknak egyaránt, hogy mindenkinek össze kell fognia. „Támogassátok és biztassátok egymást! El kell menni szavazni, mert ezek el fogják vágni mindenkinek a torkát!”

Az éjszakát a rendőrőrsön töltő Donáth Anna következik. „Nem az a lényeg, hogy engem bevittek, hanem hogy valamelyikünket bevitték. A tegnapi nap tanulsága, hogy nem tudtak azzal mit kezdeni, hogy 100-an követelik, engedjenek ki.”

Ezt mindenkivel, az ismeretlenekkel is meg kell tenni. Mert nem olyan embereket vittek be, akik rendőrökre támadtak, hanem olyanokat, akik dühösek voltak, ordítással vagy füsttel kifejezték az elégedetlenségüket - mondta a Momentum alelnöke. „Mert amit a kormány művel, arra már nincsen szó. A rendőrök az ország házát védik, akikkel találkoztam, azok 600 órát dolgoztak idén. Beszéltem olyannal, aki elmondta, a szakmája a hivatása, többgenerációs rendőrcsaládból jön. Nem kell gyűlölni azért, amit csinál. Szolidarítani kell a rendőrökkel is, ahogy mindenkivel, akit a túlóratörtvény érint. Amit most csinál a kormány, azzal nincsenek többségben” - fejezi be.

Tudósítónk szerint többszázan vannak a téren, és folyamatosan szivárognak az emberek. Fiatalok és idősebbek vegyesen, elég konszolidált a légkör, a lépcsőkön csak pár rendőr van, azok se rohamruhában.

Fotó: Horváth Bence

A jobbikos Varga-Damm Andrea a túlóratörvény mellett a közigazgatási bíróságok felállításáról is beszél messzire kalandozó beszédében, ahol eljut odáig, hogy Orbán Viktor raszputyinjai egyszer majd ellene fordulnak. Azt kéri a tüntetőktől, hogy 

ne legyenek erőszakosak, 

mert ha azt megteszik, akkor a Fidesz győz. A szellősen álló rendőrök:

A munkások napi gondja senkit nem érdekel - panaszolja a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozatának vezetője, aki saját állítása szerint 50 ezer nőt képvisel. Mérhetetlen cinizmus, hogy a kormány a családok évében nem a béreket növeli, hanem a túlórák számát - mondja. 

„Milyen család az, ahol apa is 400 órát, anya is 400 órát dolgozik?”

- kérdezi Hercegh Mária, aki szerint Magyarországon nincs érdekegyeztetés, semmiről nem lehet a kormánnyal tárgyalni, és ebből elég volt, ezért itt kell állniuk a hidegben. Mert „a szakszervezet soha nem áll a tőke oldalára, hanem mindig a munkavállalók mellett áll.” Elfogadhatatlan az a módszer, hogy magát szakértőnek kinevező képviselők megszavaztatnak egy törvényt? Hát milyen ország ez? - teszi fel a kérdést a szakszervezeti vezető.

„Évek óta azt hallgatom, hogy Soros-ügynök vagyok, nem vagyok magyar, hazaáruló vagyok. Ez nem normális” - mondja Vadai Ágnes. A DK-s képviselő szerint az elmúlt években az ellenzéki megmozdulások nem tartottak sokáig, de ez szerdán megváltozott, mert a pártok rájöttek, hogy nem az számít, mi volt évekkel ezelőtt, hanem az, hogy mi lesz egy év múlva. Folytatni fogjuk az ellenállást, és

„Kövér Lászlónak üzenem, hogy nem fáj a büntetés”

- mondta Vadai, amire először hangzik fel a Nem hagyjuk, nem hagyjuk! 

Fotó: Halász Júlia

Igenis van út a börtönbe program - fenyegeti a DK-s képviselő a kormányt. A rendőrök szerinte jogellenesen „fújkálták le” a tüntetőket, de arra is gondolni kell, hogy ezeknek a rendőröknek másnap is kenyeret kell venniük a családnak, úgyhogy nem rájuk kell haragudni, hanem a Fideszre. Arról is biztosítja a közönséget, hogy azért ők is szeretik ám a kis Jézust.

Itt lesztek holnapután és azután? - kérdezi Tordai Bence. Szerdán az erkölcsi véglények megpróbálták átnyomni a túlóratörvényt. Beletoltam Orbán arcába a kamerámat, aki azt hitte, nem számít ez az élő közvetítés, de mára 3 millióan látták. Lehet, hogy 12-én én voltam a nap embere, tegnap Donáth Anna volt az, és holnap és holnapután is lesz valaki, aki továbbviszi az ügyet - lelkesedik Tordai, majd kijelenti:

„Az új ellenzéket a rendőrség gumibotjai kovácsolják össze. Mi vagyunk a nép és miénk a hatalom.”

Fotó: Halász Júlia

A mikrofon elhalálozása után egy ideig élő mikrofonként ismétli a tömeg Tordai mondatait, ilyeneket: „Ez nem egy-egy emberről szól. Ez közösségekről szól. Munkások vagytok. Vigyázzunk egymásra!”

Sok a női felszólaló, az LMP-s Schmuck Erzsébet arról beszél, hogy az ország szétszakadt a nagyon kevés gazdag és a sok szegény emberre, és a kormány megszünteti a szolidaritást. Ádert kéri, hogy ne írja alá a rabszolgatörvényt, mire rapid skandálás, hogy vétó, vétó.

Krasznahorkai Emma szervező elmondja, hogy a tüntetésnek hivatalosan vége van. Senki nem megy sehova, szól a zene. 

Fotó: Halász Júlia
Fotó: Halász Júlia/444

Kis tanakodás után a tüntetők megszavazzák, hogy 

foglalják el a Margit hidat. Majdnem mindenki felkerekedik. 

Az este folytatásáról ebben a frissülő cikkünkben tudósítunk.