Nem működik az óriásháló, amelynek a Nagy csendes-óceáni szemétszigetet kellene eltakarítania

környezetvédelem
2018 december 15., 17:27
comments 221

Nem a tervek szerint működik a csendes-óceáni szemételtakarítás két hónappal a különleges hulladékgyűjtő üzembe állítása után - közölte a The Ocean Cleanup szóvivője.

A mesébe illő projektről májusban írtunk részletesen: akkor úgy tűnt, egy tinédzser álmának és részben a közösségi finanszírozásnak hála elérhető közelségbe került a Nagy csendes-óceáni szemétsziget felszámolása. A gigantikus szemétszedő háló októberben munkába is állt:

link Forrás

Boyan Slat alapító szerint azonban baj van. A rendszer megfogja a műanyagot, de nem tartja meg. Ez olyan előre nem látható probléma, amely szerinte megoldható. A csoport már néhány hete jelentette a problémát, de megoldást eddig nem találtak rá.

A System 001 nevű rendszer túl lassan mozog a vízben, de az ennek hátterében álló pontos ok nem ismert. A probléma nem jelentkezett sem a tesztelések, sem a számítógépes modellezések során. A rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra. 

Ahhoz, hogy a The Ocean Cleanup működjön, a rendszernek gyorsabban kell haladnia a vízen, mint a műanyaghulladéknak, amelyet el kell fognia.

 A rendszer lassúságának okai a szél és a hullámok lehetnek - véli a szóvivő. Egy másik ok lehet, hogy a cső végei hullámszerű mozgást végeznek, ami lelassítja a rendszert.

link Forrás

A szerkezetet október elején kivontatták a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő Great Pacific Garbage Patchhez a vízben lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére. A kutatók becslései szerint a System 001 mintegy 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.