Évi 500 millió eurót szedne be a legnagyobb techcégektől Franciaország

2018 december 18., kedd 9:29
31

Január elsejétől lép életbe az új adó Franciaországban, amelyet a digitális óriásvállalatok, így a Google és a Facebook kell majd megfizessenek. Ezt hétfőn jelentette be Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

Emmanuel Macron kormánya sokat próbálkozott azzal, hogy létrehozzanak egy összeurópai digitális adócsomagot, de nem jártak sikerrel, úgyhogy végül nemzetállami szinten léptek. A várakozások szerint az új adónemből évi 500 millió euró folyhat majd be a költségvetésbe.

A korábbi tervek még a márciusi bevezetésről szóltak, mert akkor még abban bíztak, hogy megvalósulhat egy EU-s szintű adóztatás. Vasárnap azonban Edouard Philippe miniszterelnök jelezte, hogy a francia kormány kész hamarabb lépni. Az új adónem arra is jól jön majd a francia kormánynak, hogy a sárgamellényes tiltakozások hatására bejelentett gazdasági változtatásokat, például a minimálbéremelést finanszírozni tudják.

A francia techadó jelentősen hasonlít majd arra a tervezetre, amit az Európai Bizottság javasolt, de ez nem csoda, hiszen azt a tervezetet nagyban befolyásolta a francia álláspont. Az új adó azokat érinti majd, akik netes hirdetésekből, platformok üzemeltetéséből és személyes adatok értékesítéséből tesznek szert bevételre. (Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt