A Honvédkórház parancsnoka szerint nem olyan rossz a helyzet, mint amilyennek néha tűnik, de azért nem is valami jó

Egészségügy
2018 december 20., 06:45
comments 146

Az utóbbi hónapokban többször került az újságok címlapjára a Honvédkórház, hol azért, mert megvádolták őket azzal, hogy a kevés orvos és a hiányos felszereltség miatt halt meg betegük, hol azért, mert be kellett zárniuk a koraszülöttosztályt, hol azért mert Zacher Gábor az orvosok túlterheltségére panaszkodott. A fideszes média nyelvei közt az egyik legbarnább, a Magyar Idők most interjút közölt Kun Szabó Istvánnal, a kórház parancsnokával.

Az anyag célja láthatóan az lett volna, hogy kedvező képet fessen a Honvédkórházról, és azt a látszatot keltse, hogy az intézményt csak az ellenzék próbálja lejáratni (az írás címe is az lett, hogy Nemtelen támadások a Honvédkórház ellen), de ezt sem sikerült maradéktalanul elérni.

Kun Szabó hosszan beszélt arról, milyen nehéz dolga van a kórház dolgozóinak, ugyanis rengeteg beteget kell kiszolgálniuk, ehhez képest azonban elég kevés az emberük. Azt sem tagadta, hogy súlyos a szakemberhiány a kórházban, csak annyit tett hozzá, hogy a magyar egészségügyben máshol is súlyos a szakemberhiány. Igaz, a parancsnok szerint folyamatosan dolgoznak az ellátás optimalizálásán, és voltak fejlesztéseik is az utóbbi időben, na meg lesznek is.

Az utóbbi hetekben botrány lett abból, hogy kiderült, nincs elég radiológus a Honvédkórházban, és nincs radiológia azon a telephelyen, ahol sebészet is van, ez pedig szakértők szerint törvénysértő. Kun Szabó István lényegében ezt sem tagadta, azt mondta csak, hogy a radiológushiány is országos probléma.

„Magyarán nincs annyi szakorvos, amennyi radio­lógiai központ van Magyarországon. Ezért a Honvédkórház külső és belső vizsgálatot folytatott le a kérdésben, és arra az eredményre jutott, hogy a Honvédkórház székhelyére kell koncentrálni a teljes radiológiai és képalkotó rendszerüket, hogy itt huszonnégy órában biztosított lehessen ez az ellátási forma. A másik két telephelyről tehát át kell szállítaniuk a vizsgálatokra a betegeket a központba. Erre a feladatra az intézmény rendelkezésére áll két vadonatúj Mercedes mentő, és elindult a beszerzése további három új mentőautónak is, miközben régi típusú járművek is rendelkezésre állnak a betegmozgatáshoz. Bevontak az ellátásba külső szolgáltatókat is” - írja a Magyar Idők.

A napokban megvádolták a kórházat azzal is, hogy egy betegük azért halt meg, mert túl sokat kellett várnia arra, hogy átszállítsák a radiológiára. Kun Szabó ezt érdemben nem cáfolta, annyit mondott, hogy a belső vizsgálatuk szerint nem ez volt az oka a beteg halálának, és az orvosokra nézve sértő ilyesmit híresztelni.

Arra a kérdésre, hogy igaza ­volt-e Zacher Gábornak, a sürgősségi osztály volt vezetőjének, amikor azt állította, hogy túlterheltség ­miatt távozott sok szakember a kórházból, a parancsnok úgy válaszolt: igen is meg nem is, hiszen ez sokkal összetettebb probléma. Kun Szabó szerint tényleg van szakemberhiány, de vesznek is fel embereket azért, és más módon is dolgoznak azon, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az ellátás.

Az interjúban szó eszik a koraszülöttosztály szakemberhiány miatt bezárásáról is, Kun Szabó ezt sem tagadja, csak azt teszi hozzá, hogy dolgoznak a probléma megoldásán. „Mi átéreztük a probléma súlyát, és ha ideiglenes jelleggel kétszer annyi ügyeletet vállaltak volna a gondok megoldásáig az orvosok, azt komolyan dotálta volna az intézmény. A részleg vezetője azonban egy igen magas béremelési igényt fogalmazott meg felénk, ezt viszont nem vállalhattuk, hiszen ez egy bérspirálba kényszeríthette volna a kórház vezetését” - mondta a parancsnok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.