Schmitt Pál lemondása óta nem tüntettek ennyien a Sándor-palotánál

POLITIKA
2018 december 21., 19:41
comments 598

Több mint 5000 fős tömeg tüntetett a Sándor-palota előtt, amiért Áder János aláírt a túlóratörvényt. A beszédek alatt azonban esni kezdett az eső, egyre többen mentek haza, éjfélre pedig nagyobb rendzavarás nélkül szinte teljesen feloszlott a tömeg.

A tüntetésről a 444 Facebook-élőben is tudósított, a videót itt lehet megnézni.

link Forrás

23:51

Szinte teljesen feloszlott a tüntető tömeg a Sándor-palotánál, a tüntetésnek nagyjából vége is lett.

23:41

A tömeg néhány száz fősre zsugorodott, néhányan azonban különféle tárgyakat, üvegeket, petárdát dobtak a rendőrsorfal felé. Erre a tüntetők többsége a korábbi demonstrációkról is ismert Ne dobáld a rendőrt - rigmussal feleltek.

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

23:33

Tudósítóink szerint mostanra maximum ezren maradhattak a Sándor-palotánál.

23:21

A rendezvény hivatalos vége után egyre többen mentek el, de kisebb csoportokban elszántan skandáltak az emberek. Az eső közben egyre jobban rákezdett. A téren maradt tüntetők többsége a rendőrsorfal elé állt, de ekkora már talán a rendőrök voltak többen. Nem lépte át egy tüntető sem az épület körül lévő díszláncokat.

23:15

A rendezők a tüntetés hivatalos végén arra kérték a demonstrálókat, hogy békésen menjenek haza. Néhányan ezután azt skandálták, hogy Most kezdünk, és hogy Elvesztette békés jellegét.

23:13

A beszédek után a szónokok és a résztvevők elénekelték a himnuszt.

23:04

photo_camera Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség
Tüntetők a Várban
photo_camera Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség
photo_camera Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség

22:52

Tudósítóink szerint a beszédek alatt egyre többen elszivárogtak a térről, most nagyjából 3000 ember lehet a palota előtti téren. Az eső is csöpörögni kezdett.

22:41

Az elhangzó beszédekről hosszabban is beszámoltunk, azt a posztot ide kattintva lehet elolvasni.

22:28

Az első beszédben a Momentum alelnöke, Donáth Anna arról beszélt, milyen jó, hogy megmozdult az ország, hogy vidéken is tüntetnek, és hogy a demonstrálók közössége meg tudta szervezni magát.

Donáth Anna a 2018. december 21-i tüntetésen.
photo_camera Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja azt mondta, új ellenzék született, jobb, ha a kormány hozzászokik: így fog kinézni az új ellenzéki politizálás. Ő büszke szocialista, nem fogja hagyni, hogy Orbánék leépítsék a szociális államot. Januárban folytatjuk - zárta beszédét.

22:19

A tér nagyobb része megtelt, de kijjebb tudósítóink szerint szellősebben állnak az emberek, és van, ahol a beszédeket sem lehet hallani. Orbán új dolgozószobája felé a rendőrök nem engednek senkit.

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán/444

22:00

Mindenki felért a Várba, a tömeg Megjöttünk, megjöttünk skandálással üdvözölte az épületet védő rendőröket. „Sokkal többen vagyunk, mint amennyire számítottunk” - üdvözölte a Sándor-palotához felérő több ezer fős tüntetőtömeget a túlóratörvény elleni tüntetés egyik szervezője.

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán/444

Helyszíni tudósítóink szerint

legalább 5000 fős a tömeg.

21:45

A tüntetők egy része már felért a Sándor-palotához.

photo_camera Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség

21:41

A Vár már tele van rendőrökkel.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A Sándor-palotát teljesen körülvették.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444
photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

21:36

Közben megvan a tüntetés felszólalóinak sorrendje, ők fognak beszélni a Sándor-palotánál

  • Donáth Anna, alelnök (Momentum)
  • Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
  • Bárány Balázs, elnökségi tag (MSZP)
  • Lipusz Balázs, Hallgatói Szakszervezet
  • Bősz Anett, ogy. képviselő (MLP)
  • Magyar György, Mindenki Magyarországa Mozgalom
  • Csárdi Antal, ogy. képviselő (LMP)
  • Szűcs Tamás elnök, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
  • Gyüre Csaba, országos alelnök (Jobbik)
  • Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK kutató, korábbi MTA-s tüntetések szónoka
  • Szél Bernadett és Hadházy Ákos (független képviselők)
  • Kiss László, 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért
  • Szabó Tímea, ogy. képviselő (Párbeszéd)
  • Törley Katalin, Tanítanék Mozgalom
  • Varju László, ogy. képviselő (DK)

21:29

Időlegesen leállítottuk a facebookos élő közvetítésünket, amíg vonul a tömeg, addig nem is indíjuk újra. A Sándor-palotánál zajló eseményekről azonban természetesen tudósítunk.

photo_camera Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség

21:16

A menet eleje megállt a Lánchíd budai hídfőjénél, majd skandálni kezdték, hogy Telefont fel, bizonyára azért, hogy az Alagút tetejéről jó képeket lehessen készíteni a hidat beborító tömegről.

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg
photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

21:13

A tüntetés egyik MSZP-s résztvevője azt mondta tudósítónknak, a Fidesz a közelmúltban elfogadott törvényeivel összekovácsolta az ellenzéket. Ez nem jelenti azt, hogy az MSZP és a Jobbik összebútorozik, de most összefogtak. Egy jobbikos zászlót lengető férfi pedig azt mondta, „Közös a cél”, és a Jobbik és az MSZP is egyetért abban, hogy a Fidesz rossz, és Orbánék uralmát meg kell dönteni.

photo_camera Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség

21:03

A tömeg a Lánchídhoz ért, a menetet vezető szervezők itt bevárták a hátul jövőket, majd együtt, ellenzéki pártok zászlói alatt indultak át a hídon.

20:52

A legújabb skandálás a

Megyünk érted, János!

20:44

Orbán Viktor egyik beszédét játsszák hangfalakon a tömegnek, igaz, a sípok miatt alig lehet hallani belőle valamit. A tömegben közben zúgott a Bajszos szar skandálás is.

photo_camera Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség

20:42

Helyszíni beszámolók szerint a tömeg egy része megindult a Lánchíd felé, ezek szerint, ha a Kossuth térre tervezett is beszédeket az ellenzék, azokról az MKKP békementének résztvevői már lekéstek.

photo_camera Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség

20:37

Összesen 3000 ember lehet a téren. Az MKKP békemente véget ért, az emberek az ellenzéki tüntetés menetelésének kezdetére. A tömegben sokan füstgránátokat gyújtottak, a Földművelési Minisztériumra és a parlamentre nagyban kivetítették az Orbán egy geci mondatra utaló O1G logót.

photo_camera A DK fotója

20:20

Nem sokkal fél 8 előtt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt békemenete visszaért a Kossuth térre, ahol a tüntetők csatlakoztak az oda 8-ra meghirdetett ellenzéki demonstrációhoz, aminek részvevői néhány beszéd meghallgatása után a tervek szerint felmennek majd a Várba a Sándor-palotához. Annak ellenére, hogy az MKKP menetének indulásán csak néhány száz tüntető volt jelen, a visszatérésre már 1000 fősre, vagy annál is nagyobbra duzzadt a tömeg. Közben sokan érkeztek a Kossuth térre is, a 8-ra meghirdetett tüntetésre is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.