A kormánynak hozzá kell szoknia, hogy ilyen lesz az ellenzéki politizálás

POLITIKA
2018 december 21., 21:37
comments 374

Miután a többezres tömeg péntek este a Sándor-palota elé ért, valamivel 10 után megkezdődtek a beszédek is.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke először felsorolta, mi minden történt az elmúlt napokban. Szerinte az, ami eddig történt siker, mivel az ellenállás egészen az országhatárokig elment, nem csak egy budapesti ügy, hiszen Szombathelytől Nyíregyházáig tüntetnek az emberek. Ráadásul Európa-szerte több országba is hangoztatják az ellenzék 5 pontját az elvándorolt magyarok. Azt mondta, hogy az emberek egy emberként követelik a pontjaikat, miközben a közmédia erről nem hajlandó beszámolni. 

Donáth Anna a 2018. december 21-i tüntetésen.
photo_camera Donáth Anna Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

Közös sikernek tartja azt is, hogy a tüntetők egy közösséggé kovácsolódtak össze, akik összemosolyognak, amikor egy-egy autón, a hóba rajzolva meglátják, hogy O1G. Karácsonykor több mint százezer háztartásba el akarják vinni az 5 pontot.

Bejelentette, hogy 2019 az ellenállás éve lesz, mert a mostani tüntetés csak a kezdet, januárban folytatják. „Legyetek dühösek és hangosak, mert jogotok van hozzá” -fejezte be a beszédét Donáth Anna. 

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja
photo_camera Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja Fotó: Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt, hogy amikor az Echo Tv-ben beolvasta 5 pontot, akkor egyet elfelejtett: 

„ÁDER, TAKARODJ!” Azt mondta, hogy az MSZP nevében az SZ betű nem dísznek van, és ő büszke szocialistaként büszkén áll ki a nagytőke ellen. Hozzátette, tanultak az elmúlt 8 évből és az elmúlt napokból, ezért értik, hogy változni kell: ha kell elfoglalják az üléstermet, kimennek az utcára, ha kell, bemennek a tv-be, akkor is, ha nem akarják. 

Bárány azt mondta, új ellenzék született, és jobb, ha „ez a mocskos áruló kormány hozzászokik, hogy mostantól így fog kinézni az ellenzéki politizálást”.Ehhez tartozik mindenki, akinek elege van abból, hogy szarba sem vesztik a saját hazájában. Bárány is azzal zárta a beszédét, hogy januárban folytatják a Tüntetéseket.

Tüntetők a Várban
photo_camera Tüntetők a Várban Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség

Csárdi Antal, az LMP képviselője azt mondta, itt áll vele szemben a nemzet egysége, ami most megüzenheti, hogy nem kér többet ebből a hatalomból, és kikövetelheti a tiszteletet a magyar dolgozónak. Szerinte egészen addig kell elmenni, hogy ebben az országban mindenki tisztességes bért kapjon, és ne túlóráék százaival kelljen megkeresnie a mindennapi betevőjét. Ezért mindenki arra kér, hogy minden fórumon, még az ebédlőasztalnál is mondja el, hogy ezt a rendszert meg kell dönteni.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy elnöke szerint eljön a pillanat, amikor százezren tüntetnek. Szerinte januárban csak az lehet a program, hogy „Álljon meg az ország!”. És ezt nagyon sokszor el is ismételte. 

Gyüre Csaba, a Jobbik országos alelnöke visszaemlékezett azokra az időkre, amikor még együtt tüntetett Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval a demokráciáért. De Gyüre szerint ma már a demokrácia ellenségévé váltak, a nagyvállalatok oldalára álltak a magyar dolgozókkal szemben, és a devizahiteleknél is cserben hagyták az embereket. Áder Jánosnak ezt üzente: „Igenis elegünk van ebből!”. Emlékeztetett arra, hogy a Jobbik már 8 éve követeli, hogy a köztársasági elnököt ne egy párt, hanem a nép válassza meg. 

Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK kutatója azt mondta, hogy az akadémiai szabadság és a rabszolgatörvény nem két külön ügy. Elmondta, hogy a szabadság azt jelenti, hogy nem vagyunk más ember kényének-kedvének kiszolgáltatva. Szerinte pontosan ugyanúgy lettek szolgák az akadémiai dolgozók, mióta a pénzüket a miniszter magához vonta, ahogy ezt a rabszolgatörvény teszi. Szerinte együtt kell küzdeni az akadémiai szabadság eltiprása és a vég nélküli túlórák ellen

Szél Bernadett azt mondta, hogy a mostani problémákat az országban nem szavakkal, hanem tettekkel lehet megoldani. A kormány is csak ebből ért. Szerinte a kormánynak nem sikerült biztosítania, hogy 8 óra munkában tisztességesen meg lehessen érteni. Ezért meg kell érteniük a tüntetésekből, hogy az ő idejük lejárt.

photo_camera Fotó: Dimeny Andras/Kepszerkesztoseg

Hadházy Ákos szerint ki lehet harcolniuk, hogy a törvényeket visszavonják, mert az 5 ponttal nem csak az a céljuk, hogy beolvassák az M1-en, hanem hogy meg is valósuljon. Szerinte a mostani ellenzéki akciók csak akkor számít színjátéknak, ha abbahagyják, de szerinte ezekért a követelésekért a végsőkig el fognak menni. Azokra a kormányzati vádakra, hogy Soros küldte ide őket és migránsokat akarnak ide telepíteni, az állatorvos Hadházy csak annyit mondott:

 „A lónak a faszát!”

link Forrás

Erre a tömeg lelkesen skandálta utána a Sándor-palota előtt. 

photo_camera Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője egy bábút lógatott be, amivel Áder Jánost akarta bemutatni, mert szerinte a köztársasági elnök csak „Orbán Viktor gerinctelen bábja”. Elmondta, hogy ezért a parlamentben Kövér László 500 ezer forintra büntette, mert rombolta a köztársasági elnöki intézménybe vetett bizalmat. (Közben a tömeg lelkesen skandálta tovább, hogy a Lónak a faszát!) Majd arról beszélt, hogy minden önkormányzatnál követelni kell, hogy ne hajtsák végre a rabszolgatörvényt. Elmondta azt is, hogy a rabszolgatörvény elleni közdelem nagyon fontos az Orbán-kormány leváltásáért folytatott harcban. 

photo_camera Szabó Tímea Fotó: PETER KOHALMI/AFP

Törley Katalin, Tanítanék Mozgalom vezetője azt mondta, nem csodálkozott, hogy Áder aláírta, mert mindent aláír. Elmondta, hogy a tanárokat már eddig is nagyon sokat túlóráztatták, és az iskolában a gyerekeket is túlterhelik. Szerinte a tárgyalásos út már rég elbukott, tüntettek is sokat, de most olyan eszköz kel, ami fájni fog a hatalmon lévőknek: „Ez a sztrájk!” Azt mondta legyen általános, országos sztrájk.- A pártok folytassák a parlament elfoglalásával bemutatott politizálást, a szakszervezetek pedig szervezzék meg magukat. 

Varju László, a DK képviselő arról beszélt nem tudták annyira megverni, hogy ne jöjjön ide, majd arról beszélt, hogy bányász volt 10 éven át, szóval tudja, mit jelent az a túlóra. De a munkásoknak nem túlóra kell, hanem tisztességes fizetés. Szerinte ezzel az ellenállással kezdődhet el a kormány leváltása. "Ha Orbán Viktor békét akar ebben az országban, akkor mondjon le"- követelte Varju. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.