Rétvári Bence karácsony előtt még bebizonyította, hogy az ő cinikus válaszainak nincs párja

politika
2018 december 21., 13:24
comments 162

Az év vége előtt még válaszolt a kormány néhány, írásban feltett képviselői kérdést. A munka jó része Rétvári Bence államtitkárra maradt. Két példa, hogyan oldotta meg.

Az első.

A kérdés ez volt: „Mi a magyar kormány álláspontja a szexuális kisebbségben élő emberek védelméről?”

Ungár Péter tette fel. Arra kérdezett rá, hogy a magyar diplomácia miért fúrt meg egy közös EU-állásfoglalást, pusztán azért, mert abban megemlítették az LMBTIQ-embereket. A közös álláspont arról szólt, hogy az online térben kik érdemelhetnek megkülönböztetett védelmet, az eredetileg javasolt szöveg megemlítette a "fiatal LMBTIQ" embereket is. Ezt vétózta meg a magyar kormány a lengyellel közösen, az  LMBTIQ helyére a "szexuális orientáció" került volna, ez viszont mások mellett a hollandoknak, a finnek és a máltaiaknak nem volt elfogadható, akik szerint igenis nevesíteni kell az LMBTQI embereket, és egyáltalán, megálljt parancsolni az EU alapértékeit támadó illiberális rezsimeknek.

Rétvári ahelyett, hogy megindokolta volna, miért zavarja a kormányt a migránsok után az  LMBTIQ-emberek említése is, ennyit válaszolt:

„Az Alaptörvény XV. cikke deklarálja az egyenlő bánásmód követelményét és rögzíti a diszkrimnáció tilalmát.” 

A második próbálkozás Szabó Szabolcsé volt. Ő a miniszterelnökhöz fordult, a CEU elüldözéséről kérdezett. Szabó nem először fordult a témában Orbán Viktorhoz, de eddig mindig az Emmi államtitkára, Rétvári Bence válaszolt neki. Szabó szerint ezek a válaszok „nem egyszerűen megkerülték a konkrét kérdéseimet, hanem stílusukban még méltatlanok is voltak a magyar parlamentarizmus nem túl hosszú életű nemesebb hagyományához. Legutóbb – az Ön megnyilatkozásaitól nem függetlenül – államtitkár úr úgy fogalmazott, hogy a «Soros-egyetem költözéséről szóló bejelentés politikai blöff, folyamatos a hisztériakeltés a Sorosegyetem körül».”

Szabó megpróbálta most újra, miután a blöff Bécsbe költözött. Sok kérdést tett fel:

  • Tisztában van-e döntése(i), így például a CEU elüldözésének rövid és hosszútávú következményeivel? 
  • Képes-e még tárgyilagosan viszonyulni hazája érdekeihez? 
  • Amikor visszagondol a rendszerváltó FIDESZ-re, arra amiért küzdött, vagy amit képviselt, nem ugrik be már semmi, ami érték volt? 
  • Az elmúlt 30 évből tényleg csak az egyre korlátlanabb hatalomhoz vezető úton elért sikerekben gyönyörködik? 
  • Nem látja, hogy mindazt, ami ellen fiatalon küzdött, azt leginkább Ön testesíti meg a rendszerváltást követő magyar politikában? 
  • Nem látja mibe kerül Ön ennek az országnak? 
  • Tényleg nem látja az áldozatokat, a veszteseket maga körül?
  • Tényleg nem látja, hogy romokban a magyar demokratikus politikai kultúra?
  • Tényleg nem látja, hogy külön világot épített maga körül, és létezik egy másik Magyarország, ahol nem ismerik a kivételezetteknek biztosított minőségi betegellátást, a fizetős elitiskolák által kiadott bizonyítványokat, diplomákat, a stadionlelátók VIP világát és szolgáltatásait, a magánrepülők és jachtok kényelmét, de még csak a naponta tisztességesen megterített asztalok világát sem ismerik, vagy éppen az otthon melegét télvíz idején? 
  • Jól van még Miniszterelnök úr?  

Az Orbánhoz címzett kérdésekre ismét Rétvári Bence válaszolt:

„Sokadik írásbeli kérdését látva a témában, nem kétséges, hogy nagyon próbál megfelelni Soros György elvárásainak. Bizonyára nem látja sok esélyét 2022-es újraválasztásának, így próbál munkát szerezni Soros György valamelyik szervezeténél.”

Szabó Szabolcs Csepelen nyert mandátumot, 2014-ben és 2018-ban is a helyben mindennel megtámogatott Németh Szilárdot győzte le. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.