Kirúgássokkal kell megoldani a pénzhiányt az ELTE-n

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az ELTE BTK dékánja a Magyar Időknek beszélt arról, hogy jövőre elbocsátások várhatók az egyetem két karán. Sonkoly Gábor szerint a Bölcsészettudományi (BTK) és a Természettudományi Karnak (TTK) a felhalmozott hiányuk miatt 

karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania többek között létszámleépítéssel. Pedig a dékán szerint a nyolckaros ELTE egészének nincsen hiánya, de a BTK és a TTK főleg alapkutatást végez, amely a világon sehol nem rentábilis. A kormánnyal abban maradtak, hogy öt-hét százaléknál nem lehet több az elbocsátás. 

Az ELTE természettudományi karának dékánja korábban pont a pénzhiány miatt bukott meg

A hiány többi részét területátengedéssel igyekeznek megoldani. Vagyis kiürítik azokat az irodákat, előadótermeket, amelyet a kancellária hasznosít. Ugyanakkor Sonkoly szerint ez azért problémás, mert az ELTE BTK a Trefort-kertben van, ami a Nemzeti Örökség Intézet által elismert történelmi emlékhely, a magyar felsőoktatás bölcsője, ahol maga Eötvös Loránd is oktatott, lakott, és a csillagvizsgálója is állt. 

A dékán azért hozzátette, hogy hosszú távon az a céljuk, hogy egyre több hallgatót tudjanak a karra csábítani, többek között a tanár szakokra.   

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.