Kirúgássokkal kell megoldani a pénzhiányt az ELTE-n

2018 december 22., szombat 14:34
292

Az ELTE BTK dékánja a Magyar Időknek beszélt arról, hogy jövőre elbocsátások várhatók az egyetem két karán. Sonkoly Gábor szerint a Bölcsészettudományi (BTK) és a Természettudományi Karnak (TTK) a felhalmozott hiányuk miatt 

karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania többek között létszámleépítéssel. Pedig a dékán szerint a nyolckaros ELTE egészének nincsen hiánya, de a BTK és a TTK főleg alapkutatást végez, amely a világon sehol nem rentábilis. A kormánnyal abban maradtak, hogy öt-hét százaléknál nem lehet több az elbocsátás. 

Az ELTE természettudományi karának dékánja korábban pont a pénzhiány miatt bukott meg

A hiány többi részét területátengedéssel igyekeznek megoldani. Vagyis kiürítik azokat az irodákat, előadótermeket, amelyet a kancellária hasznosít. Ugyanakkor Sonkoly szerint ez azért problémás, mert az ELTE BTK a Trefort-kertben van, ami a Nemzeti Örökség Intézet által elismert történelmi emlékhely, a magyar felsőoktatás bölcsője, ahol maga Eötvös Loránd is oktatott, lakott, és a csillagvizsgálója is állt. 

A dékán azért hozzátette, hogy hosszú távon az a céljuk, hogy egyre több hallgatót tudjanak a karra csábítani, többek között a tanár szakokra.   

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt