Kirúgássokkal kell megoldani a pénzhiányt az ELTE-n

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az ELTE BTK dékánja a Magyar Időknek beszélt arról, hogy jövőre elbocsátások várhatók az egyetem két karán. Sonkoly Gábor szerint a Bölcsészettudományi (BTK) és a Természettudományi Karnak (TTK) a felhalmozott hiányuk miatt 

karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania többek között létszámleépítéssel. Pedig a dékán szerint a nyolckaros ELTE egészének nincsen hiánya, de a BTK és a TTK főleg alapkutatást végez, amely a világon sehol nem rentábilis. A kormánnyal abban maradtak, hogy öt-hét százaléknál nem lehet több az elbocsátás. 

Az ELTE természettudományi karának dékánja korábban pont a pénzhiány miatt bukott meg

A hiány többi részét területátengedéssel igyekeznek megoldani. Vagyis kiürítik azokat az irodákat, előadótermeket, amelyet a kancellária hasznosít. Ugyanakkor Sonkoly szerint ez azért problémás, mert az ELTE BTK a Trefort-kertben van, ami a Nemzeti Örökség Intézet által elismert történelmi emlékhely, a magyar felsőoktatás bölcsője, ahol maga Eötvös Loránd is oktatott, lakott, és a csillagvizsgálója is állt. 

A dékán azért hozzátette, hogy hosszú távon az a céljuk, hogy egyre több hallgatót tudjanak a karra csábítani, többek között a tanár szakokra.   

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.