Kirúgássokkal kell megoldani a pénzhiányt az ELTE-n

oktatás
2018 december 22., 14:34
comments 284

Az ELTE BTK dékánja a Magyar Időknek beszélt arról, hogy jövőre elbocsátások várhatók az egyetem két karán. Sonkoly Gábor szerint a Bölcsészettudományi (BTK) és a Természettudományi Karnak (TTK) a felhalmozott hiányuk miatt

karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania többek között létszámleépítéssel. Pedig a dékán szerint a nyolckaros ELTE egészének nincsen hiánya, de a BTK és a TTK főleg alapkutatást végez, amely a világon sehol nem rentábilis. A kormánnyal abban maradtak, hogy öt-hét százaléknál nem lehet több az elbocsátás.

Az ELTE természettudományi karának dékánja korábban pont a pénzhiány miatt bukott meg.

A hiány többi részét területátengedéssel igyekeznek megoldani. Vagyis kiürítik azokat az irodákat, előadótermeket, amelyet a kancellária hasznosít. Ugyanakkor Sonkoly szerint ez azért problémás, mert az ELTE BTK a Trefort-kertben van, ami a Nemzeti Örökség Intézet által elismert történelmi emlékhely, a magyar felsőoktatás bölcsője, ahol maga Eötvös Loránd is oktatott, lakott, és a csillagvizsgálója is állt.

A dékán azért hozzátette, hogy hosszú távon az a céljuk, hogy egyre több hallgatót tudjanak a karra csábítani, többek között a tanár szakokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.