Tízmillió dollárt ad Amerika az ukrán haditengerészetnek

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Tízmillió dolláros (2,8 milliárd forint) pótlólagos segélyt ad Ukrajnának az Egyesült Államok a kercsi incidens után - jelentette be helyi idő szerint pénteken Robert Palladino, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője közleményében.

A közlemény szerint "a helyzet orosz részről történt eszkalálása" és a Kercsi-szorosban november 25-én történt "alaptalan" fellépés miatt a washingtoni külügyminisztérium - a szenátusi jóváhagyás után - további 10 millió dolláros támogatást nyújt "Ukrajna haditengeri potenciáljának növelése" érdekében.
Kurt Volker, az Egyesült Államok ukrajnai főtárgyalója szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok 250 millió dolláros (70,4 milliárd forint) katonai segélyt kíván folyósítani jövőre Ukrajnának. 
Az amerikai külügyi közlemény szerint Litvánia és az Egyesült Királyság szintén növeli az Ukrajnának szánt biztonsági támogatást.
November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.
Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet. Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti.

(MTI/TASZSZ/Hszinhua)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.