53 nap alatt szelte át egyedül az Antarktiszt

ÉLET
2018 december 26., 20:07
comments 265

Az amerikai profi triatlonos Colin O'Brady az első ember a Földön, aki egyedül és minden külső segítség nélkül keresztülsiklott az Antarktiszon.

link Forrás

A 33 éves O'Brady november 3-án vágott neki az útnak, bakancsban és sífutó lécekkel. Egyedül ment, de nem csak az idővel versenyzett: vele egy időben egy 49 éves brit seregkapitánny, Louis Rudd is nekivágott az útnak. Végül O'Brady ért előbb célba.

Az 1482 kilométeres táv szó szerint gyilkos utazás: két éve egy volt brit katonatiszt ugyanezen az úton életét vesztette.

O'Brady még a célba érés előtt adott interjút a BBC-nek műholdas telefonkapcsolaton keresztül. Már napokka a cél előtt teljesen kimerült volt:

„170 kilót cipelek napi 12-13 órán keresztül a világ leghidegebb, legkeményebb helyén.”

Azt mondta, annyit fogyott, hogy a karórája lecsúszik a csuklójáról, és nem mer végignézni önnön meztelen testén.

A műholdas kapcsolat segítségével O'Brady minden este válaszolt egy követője kérdésére is, és folyamatosan közvetítette az utat az Instagrammon.

A túraverseny érdekessége, hogy O'Brady és Rudd alig néhány nappal az utazás előtt találkoztak személyesen egy chilei hotelben - ott döntötték el, hogy összehangolják túráikat, és egyszerre vágnak neki a távnak.

link Forrás

O'Brady 2008-ban súlyos égési sérüléseket szenvedett egy thaiföldi nyaralás során. Akkor az orvosok abban is kételkedtek, hogy rendesen járni is tud majd. Ezután kezdett triatlonozni, megmászta az összes kontinens legmagasabb hegyét, azaz a Hét Hegycsúcsot, majd a legmagasabb hegycsúcsokat az egyes amerikai államokban.

Rudd motivációja más volt: a háromgyerekes családapát a két éve ugyanezen az úton meghalt barátja, Henry Worsely története inspirálta. Worsely 30 mérföldre a célt jelentő Ross Ice Shelf-től halt meg egy betegségben. Rudd most végig magával cipelte elhunyt barátja zászlaját.

Az Antarktisz nem csak a hideg miatt kegyetlen hely: ez a legszárazabb kontinens is, hiszen ebben a magasságban és ilyen hőmérsékleten gyakorlatilag minden nedvesség azonnal megfagy - így a terep leginkább egy jégsivatagra emlékeztet. Élet nincs, a versenyzőknek minden élelmet első naptól utolsóig magukkal kellett cipelniük. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.