Már április elején előrehozott választásokat tartanak Izraelben

külföld
2018 december 26., 22:11

Elfogadta a saját feloszlatásáról szóló törvényt a kneszet, és ezzel megkezdődött az április 9-ére kitűzött előrehozott parlamenti voksolás választási kampány időszaka. A hírt az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna híradójában jelentették be szerda este az MTI szerint. 102-en szavazták meg a feloszlatást a 120 tagú testületben és csak ketten voksoltak ellene. 

Benjamin Netanyahu egy 2018 februári kormányülésen
photo_camera Benjamin Netanyahu egy 2018 februári kormányülésen Fotó: RONEN ZVULUN/AFP

A Likud-kabinet hétfőn egyhangúlag döntött a parlament feloszlatásáról, miután nem sikerült többséget szerezniük a szolgálat alól eddig felmentett ultraortodox zsidók besorozását előíró törvény elfogadásához. A kneszet szerdán három olvasatban szavazta meg munkájának végét egy Izraelben szokatlanul hosszú, három és fél éves időszak után.  

Az ultraortodox zsidók sorkötelességének terve Netanjahu kormányának ultraortodox pártjain bukott el. A kiskapukat hagyó jogszabályjavaslat veszélybe sodorta a koalíciós többséget, mert ezek már elfogadhatatlanok voltak az általános sorkötelezettségért küzdő koalíciós pártok számára.

A kormány az elmúlt időszakban hónapról hónapra vált egyre instabilabbá. Novemberben Avigdor Libermann védelmi miniszter mondott le, nem sokkal később pedig az izraeli sajtóban csak 4000-es ügyként hívott korrupciós ügy miatt a rendőrség, nem sokkal később pedig az államügyész is vádemelést javasolt Benjamin Netanyahuval és feleségével szemben. (MTI / New York Times)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.