Oroszország szerint Izrael kis híján utasszállítókat lőtt le Damaszkusz felett

2018 december 26., szerda 15:59
117

Kedden rakéták csapódtak be egy szíriai fegyverraktárnál Katifah városában, 40 kilométerre a főváros Damaszkusztól. Három katona is megsebesült. 

Izrael nem vállalta a felelősséget a támadásért, de annak nyilvánosságra kerülése után nem sokkal azt elismerték, hogy célba vettek szíriai légvédelmi rakétákat. 

Izrael számos rakétatámadást intézett Szíria ellen az elmúlt években, a hivatalos álláspont szerint azért, hogy megnehezítsék az Irán-párti Hezbollah fegyverkezését és megerősödését az országban, miután a terrorszervezet folyamatosan szervez fegyverszállítmányokat Iránból Szíriába. 

A szíriai kormány legfőbb szövetségese, az orosz kormány „provokatív izraeli agressziónak” nevezte és elítélte a rakétatámadást, ami a moszkvai külügy szerint közvetlenül veszélyeztetett két ártatlan (nem orosz) légi utasszállítót is, amelyek épp leszállni készültek Bejrút illetve Damaszkusz repterein. 

Moszkva szerint hat F-16-os lőtt ki 16 rakétát Damaszkusz irányába, ezek közül 14-et sikerült hatástalanítani. A szíriai hadsereg ezzel párhuzamosan annyit hozott nyilvánosságra, hogy a támadásokat a libanoni légtérből hajtották végre. Egy brit katonai forrás szerint a másik rakéta a szíriai kormány mellett álló, iráni Forradalmi Gárda egyik állását találta el.

Izrael nem ismerte el, de nem is cáfolta a támadást. Benjamin Netanyahu kormányfő egy katonai rendezvényen szerdán azt nyilatkozta, hogy továbbra is eltökélten dolgoznak és mindent megtesznek az ellen, hogy Irán katonailag teret nyerjen Szíriában. (BBC / Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt