Oroszország szerint Izrael kis híján utasszállítókat lőtt le Damaszkusz felett

külföld
2018 december 26., 16:59

Kedden rakéták csapódtak be egy szíriai fegyverraktárnál Katifah városában, 40 kilométerre a főváros Damaszkusztól. Három katona is megsebesült. 

Izrael nem vállalta a felelősséget a támadásért, de annak nyilvánosságra kerülése után nem sokkal azt elismerték, hogy célba vettek szíriai légvédelmi rakétákat. 

Izrael számos rakétatámadást intézett Szíria ellen az elmúlt években, a hivatalos álláspont szerint azért, hogy megnehezítsék az Irán-párti Hezbollah fegyverkezését és megerősödését az országban, miután a terrorszervezet folyamatosan szervez fegyverszállítmányokat Iránból Szíriába. 

A szíriai kormány legfőbb szövetségese, az orosz kormány „provokatív izraeli agressziónak” nevezte és elítélte a rakétatámadást, ami a moszkvai külügy szerint közvetlenül veszélyeztetett két ártatlan (nem orosz) légi utasszállítót is, amelyek épp leszállni készültek Bejrút illetve Damaszkusz repterein. 

Moszkva szerint hat F-16-os lőtt ki 16 rakétát Damaszkusz irányába, ezek közül 14-et sikerült hatástalanítani. A szíriai hadsereg ezzel párhuzamosan annyit hozott nyilvánosságra, hogy a támadásokat a libanoni légtérből hajtották végre. Egy brit katonai forrás szerint a másik rakéta a szíriai kormány mellett álló, iráni Forradalmi Gárda egyik állását találta el.

Izrael nem ismerte el, de nem is cáfolta a támadást. Benjamin Netanyahu kormányfő egy katonai rendezvényen szerdán azt nyilatkozta, hogy továbbra is eltökélten dolgoznak és mindent megtesznek az ellen, hogy Irán katonailag teret nyerjen Szíriában. (BBC / Washington Post)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.