Lekapcsolták a netet és az SMS-t Kongóban, nehogy a választásról kommunikáljon a lakosság

A Kongói Demokratikus Köztársaságban vasárnap elnökválasztást tartottak, kivéve ott, ahol ezt szervezési nehézségek, a biztonsági helyzet és az ebola terjedésének veszélye nem engedte meg.

Az elnökválasztás azért igen izgalmas, mert ebben az országban még sosem sikerült választás nyomán demokratikusan elnököt cserélni. Ezúttal jó eséllyel távozik a hivatalából a 18 éve elnökösködő Joseph Kabila, akinek két éve járt le az utolsó mandátuma, csak mindig elhalasztotta az új választás kiírását azóta. 

Szavazatszámlálók Kongóban, itt éppen áramszünet nehezíti a munkájukat.Fotó: CAROLINE THIRION/AFP

A jelöltek közül az egyik Kabila kiszemelt utódja, aki helyett az ellenzék szerint valójában továbbra is Kabila akarja irányítani az országot. Az ellenzék azt állítja, hogy a részeredmények alapján nyertek, és az erről szóló híreket akarják elhallgattatni az internet és az SMS lekapcsolásával. 

Kabila kormánya azt mondja, hogy felelőtlen álhíreket terjesztenek egyesek a részeredményekről, és ezért kellett lekapcsolni a szolgáltatásokat, nehogy az emberek megzavarodjanak. 

Lekapcsolták az országban igen népszerű francia nemzetközi rádióadót is. (Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.