Lekapcsolták a netet és az SMS-t Kongóban, nehogy a választásról kommunikáljon a lakosság

külföld
2019 január 01., 12:21
comments 102

A Kongói Demokratikus Köztársaságban vasárnap elnökválasztást tartottak, kivéve ott, ahol ezt szervezési nehézségek, a biztonsági helyzet és az ebola terjedésének veszélye nem engedte meg.

Az elnökválasztás azért igen izgalmas, mert ebben az országban még sosem sikerült választás nyomán demokratikusan elnököt cserélni. Ezúttal jó eséllyel távozik a hivatalából a 18 éve elnökösködő Joseph Kabila, akinek két éve járt le az utolsó mandátuma, csak mindig elhalasztotta az új választás kiírását azóta. 

Szavazatszámlálók Kongóban, itt éppen áramszünet nehezíti a munkájukat.
photo_camera Szavazatszámlálók Kongóban, itt éppen áramszünet nehezíti a munkájukat. Fotó: CAROLINE THIRION/AFP

A jelöltek közül az egyik Kabila kiszemelt utódja, aki helyett az ellenzék szerint valójában továbbra is Kabila akarja irányítani az országot. Az ellenzék azt állítja, hogy a részeredmények alapján nyertek, és az erről szóló híreket akarják elhallgattatni az internet és az SMS lekapcsolásával. 

Kabila kormánya azt mondja, hogy felelőtlen álhíreket terjesztenek egyesek a részeredményekről, és ezért kellett lekapcsolni a szolgáltatásokat, nehogy az emberek megzavarodjanak. 

Lekapcsolták az országban igen népszerű francia nemzetközi rádióadót is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.