Kovács Zoltán: A CEU marad Magyarországon

2019 január 4., péntek 16:38
381

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára szerint Manfred Weber, Európai Néppárt - amúgy Orbán Viktor által is támogatott - csúcsjelöltje téved: 

a CEU nem ment el Magyarországról. 

A politikus ezt arra reagálva írta Twitteren, hogy Manfred Weber azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök „hozott néhány olyan döntést, amelyet nem tudok elfogadni, amelyet a frakcióban nem tudunk elfogadni”, és ezek közé sorolta a CEU költözéséhez vezető lépéseket. 

A CEU december elején jelentette be, hogy a fő profilját jelentő amerikai akkreditációjú programjainak mindegyikét új, bécsi kampuszán indítja el 2019 szeptemberében. Csak a már felvett hallgatók folytatják tanulmányaikat Budapesten, ahol hosszabb távon csak a magyar akkreditációjú képzések maradnak, legalábbis az egyetem erre fog törekedni. A kormány ez utóbbi, senki által nem tagadott tényt próbálja úgy beállítani, mintha nem történt volna semmi:

a bejelentés után egymás után tartották a sajtójátékoztatókat arról, hogy a CEU elköltözése „politikai blöff”.

Kovács mint nemzetközi szóvivő most ezt próbálja elhitetni a külföldi közönséggel, hogy „a CEU a jövőben is Budapesten működik majd”. Ezzel szemben Kósa Lajos szerint a CEU eleve nem is volt soha Budapesten, ezért elköltözni sem tud.

Kovács az idézett tweetben Webernek még annyit üzent, hogy inkább a baloldali ellenzék és az „antiszemita, idegengyűlölő” Jobbik összefogása miatt aggódjon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt