Százak vonultak Szombathelyen és Gödöllőn is, több helyen már ma útlezárások voltak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A sűrű szombati program előjátékaként ma is több kormányellenes rendezvényt tartottak az országban. A szokatlanul sok embert megmozgató pécsi vonulásról külön is írtunk, de máshol is voltak megmozdulások.

A Vasas Szakszervezet 

délelőtt félpályás útlezárást tartott Pápán, Szombathelyen és Csornán.

A munka törvénykönyvének módosítása elleni forgalomlassító demonstráció a Magyar Szakszervezeti Szövetség rendezésében a 86-os számú főúton, Balogunyomtól Szombathely irányábaFotó: Varga György/MTI/MTVA

Szombathelyen 

a szakszervezet csatlakozott a délutáni tüntetéshez is, amelyet civilek és pártok szerveztek közösen, és amely a szakadó hóesésben is megmozgatott 7-800 főt a Mérce és 250 főt az MTI becslése szerint. A Derkovits városrészben felállított színpadon az LMP-s Vágó Gábor a soha nem tapasztalt méretű korrupcióért ostorozta a hatalmat, majd beszélt egy DK-s és egy momentumos politikus, illetve a Vasas Szakszervezet alelnöke is. 

A beszédek után a Fidesz helyi székháza elé vonultak a résztvevők, ahol Markó Péter volt fideszes megyei közgyűlési elnök mondott beszédet, majd a demonstrálók elhelyeztek a Fidesz-iroda ablakán egy „Nem vagyunk rabszolgák” feliratú molinót, amelyet festékbe mártott tenyérlenyomatukkal hitelesítettek.

Gödöllőn

is összejött 3-400 ember, akik órákon át vonultak ide-oda a hidegben. Többek között  felkeresték a négy év alatt kétszeresére dráguló, elátkozott uszoda helyét, illetve mécseseket gyújtottak a Gödöllői Járásbíróság előtt a független bíróságok emlékére. A helyszínek között „Nem kell király!” „Élni akarunk!” „Ébresztő Gödöllő!” „Tolvaj banda!” kiáltásokkal próbálták felmelegíteni a hangulatot.

Beszélt több politikus, a DK-s Varju László, az  LMP-s Lengyel Szilvia, szocialisták és jobbikosok.

Donáth Anna arról beszélt, hogy sokan félnek, például attól, hogy kirúghatják őket, de ha sokan vannak, tömegeket nem lehet kirúgni. Nem igaz, hogy a tiltakozók egy kis, erőszakos, budapesti csürhe - mondta a Momentum alelnöke. (Mérce, MTI)