Egy német bíboros szerint nem az egyház a felelős a papok szexuális bűneiért, hanem a homoszexualitás

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A német Walter Brandmüller bíboros nagy vihart kavart a német médiában pénteki kijelentésével, mely szerint nem az egyház a felelős a papok szexuális visszaéléseiért, hanem a homoszexualitás.

„Ami az egyházon belül történt, semmiben nem különbözik attól, ami a társadalom egészében történik. Az igazi botrány az, hogy az egyház nem tudta jó példával megkülönböztetni magát a társadalom többi részétől” - mondta a bíboros.

Walter Brandmüller vatikáni dolgozószobájábanFotó: Lena Klimkeit/dpa Picture-Alliance/AFP

Brandmüller arról a közelmúltban publikált, a Német Érseki Konferencia megrendelésére készült jelentésről is beszélt, ami szerint Németországban 1946 és és 2014 között több mint 3600 gyereken követettek el szexuális bűncselekményeket a klérus tagjai. A bíboros azt mondta, bár az áldozatok száma magas, az elkövetőké nagyon alacsony, és „statisztikailag bizonyított”, hogy összefüggés van a homoszexualitás és a szexuális bántalmazás között. A bíboros szerint a társadalom elfelejti vagy direkt eltussolja a tényt, hogy a jelentésben feltárt visszaélések áldozatainak 80 százaléka nem gyerek, hanem fiatal férfi.

A most 90 éves bíboros egyébként korábban Ferenc pápa egyik fő kritikusának számított a katolikus egyház vezetői között. (Telegraph)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.