Egy német bíboros szerint nem az egyház a felelős a papok szexuális bűneiért, hanem a homoszexualitás

A német Walter Brandmüller bíboros nagy vihart kavart a német médiában pénteki kijelentésével, mely szerint nem az egyház a felelős a papok szexuális visszaéléseiért, hanem a homoszexualitás.

„Ami az egyházon belül történt, semmiben nem különbözik attól, ami a társadalom egészében történik. Az igazi botrány az, hogy az egyház nem tudta jó példával megkülönböztetni magát a társadalom többi részétől” - mondta a bíboros.

Walter Brandmüller vatikáni dolgozószobájábanFotó: Lena Klimkeit/dpa Picture-Alliance/AFP

Brandmüller arról a közelmúltban publikált, a Német Érseki Konferencia megrendelésére készült jelentésről is beszélt, ami szerint Németországban 1946 és és 2014 között több mint 3600 gyereken követettek el szexuális bűncselekményeket a klérus tagjai. A bíboros azt mondta, bár az áldozatok száma magas, az elkövetőké nagyon alacsony, és „statisztikailag bizonyított”, hogy összefüggés van a homoszexualitás és a szexuális bántalmazás között. A bíboros szerint a társadalom elfelejti vagy direkt eltussolja a tényt, hogy a jelentésben feltárt visszaélések áldozatainak 80 százaléka nem gyerek, hanem fiatal férfi.

A most 90 éves bíboros egyébként korábban Ferenc pápa egyik fő kritikusának számított a katolikus egyház vezetői között. (Telegraph)