Kutatók szerint a hangfegyver, ami kiborította az USA kubai nagykövetségnek dolgozóit, tücskök hangja lehetett

külföld
2019 január 06., 21:29
comments 218

Az amerikaiak még 2017-ben felezték meg havannai nagykövetségük létszámát, miután a követség több dolgozója is agyrázkódáshoz hasonló tüneteket produkált, és sokuk éles zajra panaszkodott. A kubaiak már 2017-ben azt mondták, hogy a Kuba északi partvidékén élő tücskök és kabócák állhatnak a háttérben, a nagykövetségen készített hangfelvételeken ugyanis ugyanolyan sávszélességű hang hallható, mint amilyet a környéken élő tücskök valóban különösen idegesítő hangja. A kubaiak azt mondták, bizonyos esetekben a kabócák és a tücskök akár 90-95 decibeles zajt is tudnak csapni, ami tartós kitettség esetén halláskárosodáshoz, túlérzékenységhez és feszültséghez vezethet.

Ezt a magyarázatot azonban az amerikai kormány nem hitte el, és az elmúlt két évben mindenféle független elemzések és találgatások láttak napvilágot a jelenség okairól, közben az amerikai-kubai viszony egyre romlott.

Most azonban egy kutatócsoport a nagykövetségen készült felvételek elemzésével szintén arra jutott, hogy a hangokat egy bizonyos fajta tücsök is kiadhatta, igaz, a felvétel és a tücsök hangja nem egyezett teljesen. A különbségek oka azonban a kutatók szerint az is lehetett, hogy a tücskök az épületen belül voltak, így a falak visszaverték a hangjukat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.