Kuba szerint nem hangtámadás történt az amerikai nagykövetség dolgozói ellen, hanem tücskök és kabócák csaphattak zajt

külföld
2017 október 27., 08:50
comments 57

Kuba csütörtökön azzal vádolta meg az USA-t, hogy akadályozza a havannai amerikai nagykövetség rejtélyesen megbetegedett munkatársai ügyében zajló nyomozást, amikor nem engedte, hogy a helyi nyomozók beszéljenek az áldozatokkal, és teljes orvosi kartonjukhoz sem kaptak hozzáférést.

„Az amerikai hatóságok Kubát bízták meg a nyomozással, a tények felderítésével, de eközben nem tesznek eleget az érintettségükből fakadó kötelezettségeknek”

– mondta Francisco Estrada, a kubai belügyminisztérium bűnügyi nyomozórészlegének vezetője az állami televízióban sugárzott, félórás dokumentumfilmben.

Estrada azt követelte Washingtontól, hogy engedje meg a kapcsolattartást az amerikai szakértőkkel, adja meg a hozzáférést a tanúvallomásokhoz, és járuljon hozzá az áldozatok kihallgatásához. Azt is kifogásolta, hogy nagy késéssel jutottak hozzá információkhoz, és április 25-én értesítették őket egy feltehetőleg március 30-án történt eseményről.

A vizsgálat egészségügyi részéért felelős Manuel Villar megerősítette, hogy Washington nem osztotta meg az orvosi szakvéleményeket a kubaiakkal, és még azt sem engedték nekik, hogy konzultáljanak az amerikai kollégáikkal. „Az együttműködés nulla, az általunk kézhez kapott jelentésekből pedig nem derül ki egyértelműen, hogy mi is történt” – mondta.

Az Egyesült Államok szerint egy akusztikus berendezés segítségével hangtámadás érte a havannai nagykövetségének munkatársait. 2016 vége és 2017 augusztusa között legalább 24-en panaszkodtak fejfájásra és rosszullétre, illetve szenvedtek enyhe agykárosodást vagy akár tartós, súlyos halláskárosodást. Több tisztségviselő fülsértő hangot hallott, mielőtt megbetegedett. (Az egyik ilyenről egy felvétel is nyilvánosságra került.)

Bár az USA nem vádolta meg nyíltan Kubát a támadás elkövetésével, azt mondta, hogy az ország nem tett eleget a kötelezettségeinek, és nem védte meg a területén tartózkodó diplomatákat. Washington ezért minimálisra csökkentette a havannai nagykövetségét, és nem javasolja a Kubába utazást az amerikaiaknak, ráadásul Washington 15 kubai diplomatát ki is utasított. Kuba indokolatlannak nevezte a lépéseket, amik diplomáciai válsághoz vezettek.

A „Feltételezett hangtámadás” című dokumentumfilm narrátora azt állítja, Kuba nem rendelkezik egy ilyen támadás kivitelezéséhez szükséges eszközzel, aminek a behozatalát törvény is tiltja, így az csak illegálisan kerülhetett volna az országba. De a helyi hatóságok eddig nem tudták megmagyarázni a történteket.

Kubai belügyminisztériumi tisztségviselők csütörtökön azt mondták, hogy az amerikai nyomozók 3 hangfelvételt mutattak nekik, amiket állítólag az áldozatok készítettek a támadásról. Az elemzés után kiderült, hogy ezek meglehetősen hasonlítanak a Kuba északi partvidékén élő tücskök és kabócák által kiadott hanghoz. „Ugyanaz a sávszélesség, és hallhatóan nagyon hasonlít rá” – mondta Juan Carlos Molina, a belügyminisztérium telekommunikációs szakértője.

A narrátor szerint észak-amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy bizonyos esetekben a kabócák és a tücskök akár 90-95 decibeles zajt is tudnak csapni, ami tartós kitettség esetén halláskárosodáshoz, túlérzékenységhez és feszültséghez vezethet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.