Főszerkesztői értekezleteken mondja meg a pártállam, hogyan kell tudósítani Magyarország és a világ eseményeiről

2019 január 8., kedd 12:27
175

„A március 15-i központi bizottsági ülés foglalkozik az alkotmánymódosítással is. Március 26-án kerül nyilvánosságra, addig ne foglalkozzanak vele a lapok, utána is csak mértéktartóan. Ne keltsük a megvitatás illúzióját.”

Ez a mondat 1972 március 10-én hangzott el a főszerkesztői értekezleten. Ezen az eseményen a pártállam egyes fvezetői beszélték meg a legnagyobb lapok főszerkesztőivel, hogy milyen események várhatóak a következő időszakban, miről nem szabad tudósítani, miről kell, és hogyan. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára ma tette ki a Facebook oldalára az Esti Hírlap egykori főszerkesztőjének jegyzeteit, amiket ezeken az értekezleteken készített 1972-ben.

Itt van néhány izgalmasabb nap:

1972. február 4.

  • Február 16-án érkezik Nixon Pekingbe. Reális terjedelmet s nem eltúlzott tudósításokat kérünk! A szovjet állásfoglalásokat közöljük, a nyugati találgatásokat ne! Csak megfelelő forrás alapján kommentáljunk!
  • A sajtó ne foglalkozzon a kábítószer-divat jelenségeivel! Embargó!
  • Kádár János 60. születésnapjára készülve azt a politikát mutassa be a sajtó, amit képvisel! Csak köszöntő kommünikét és táviratokat közölni. Ha a lapok mégis közölnek saját köszöntőt, abban fogalmazzák meg az MSZMP politikájának főbb tételeit!

1972. június 23.

  • Nagy János külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy Rogers amerikai külügyminiszter július 6-án érkezik. Vályi Péter miniszterelnök-helyettes és Péter János külügyminiszter fogadják. Amerikai kezdeményezésre érkezik a konzuli egyezmény aláírására. Más egyezményt nem írunk alá. Nem lehet nem fogadni, de ennek nagyok a negatív kihatásai.
  • Az autóstop magánügy. Ne szervezzük mozgalommá!
  • Kérjük, hogy a parlamenti felszólalások egyediségét hangsúlyozza a sajtó!


1972. július 12.

  • Az olimpiával kapcsolatban elhangzott a figyelmeztetés: felerősödött a keleti országok elleni politika. München propagandaközpont, ott csoportosul a legreakciósabb magyar emigráció. Szakmai igényességet, indulatok nélküli tudósításokat kérünk, amelyekből kiderül, hogy kinek drukkol a tudósító. Az újságírók ne fogadják el az emigrációs irodák programjait! A termelőmunkát ne zavarják a közvetítések!

További részletek az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának oldalán:

(Címlapos kép a Fortepanról)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt