India állampolgárságot adna a szomszédos országokból érkezett vallási menekülteknek

India kész állampolgárságot adni azoknak, akik a vele szomszédos muszlim országokból a vallási üldöztetésük miatt menekültek el – mondta Rádzs Nath Szingh indiai belügyminiszter.

Fotó: Tauseef Mustafa/AFP

A törvényjavaslat, amit ismertetett, a hindu, szikh, dzsainista, párszi, buddhista és keresztény közösségek tagjait célozza, akik Afganisztánból, Pakisztánból és Bangladesből 2014. december 31-e előtt érkeztek Indiába, akkor is, ha nem rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal.

A belügyminiszter az indiai parlamentben azt mondta, ezeknek az embereknek nincs hova menniük Indián kívül, és azok, akik így kapnak állampolgárságot, India bármelyik államában letelepedhetnek.

A bírálói szerint a kezdeményezés egyértelműen a muszlimok ellen irányul, és a Narendra Modi miniszterelnök vezette hindu nacionalista Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) párt azon igyekezetének a része, hogy felduzzassza a javarészt hindukból álló szavazóbázisát az idén májusban tartandó általános választások előtt.

A törvényjavaslat erős ellenkezést váltott ki az északkeleti Asszám államban is, ahol a lakosok évek óta panaszkodnak a szomszédos Bangladesből érkező menekültekre, szerintük ugyanis a bevándorlók kimerítik Asszám erőforrásait.

2018. júliusban Asszámban a hatóságok 4 millió embert nem vettek fel az államban lakó indiai állampolgárok listájára, mert nem tudták bemutatni a szükséges okmányokat arról, hogy a családjuk már több mint négy évtizede az állam területén él. A bírálatok szerint az elutasítás oka akkor az volt, hogy az Asszámba folyamatosan érkező bangladesiek nagy része muszlim.

A hinduk és a muszlimok közötti feszült viszony 1983-ban már egyszer annyira elmérgesedett ebben az államban, hogy több tucat embert gyilkolt meg a bozótvágó késekkel felfegyverzett csőcselék, hogy elüldözzék a muszlim bevándorlókat.

Az Indiával szomszédos muszlim országok, elsősorban Afganisztán és Pakisztán vallási kisebbségeihez tartozó emberek gyakran válnak diszkrimináció áldozatává, és olykor fegyveres támadásokat is elkövetnek ellenük. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.