India állampolgárságot adna a szomszédos országokból érkezett vallási menekülteknek

2019 január 8., kedd 13:05

India kész állampolgárságot adni azoknak, akik a vele szomszédos muszlim országokból a vallási üldöztetésük miatt menekültek el – mondta Rádzs Nath Szingh indiai belügyminiszter.

Fotó: Tauseef Mustafa/AFP

A törvényjavaslat, amit ismertetett, a hindu, szikh, dzsainista, párszi, buddhista és keresztény közösségek tagjait célozza, akik Afganisztánból, Pakisztánból és Bangladesből 2014. december 31-e előtt érkeztek Indiába, akkor is, ha nem rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal.

A belügyminiszter az indiai parlamentben azt mondta, ezeknek az embereknek nincs hova menniük Indián kívül, és azok, akik így kapnak állampolgárságot, India bármelyik államában letelepedhetnek.

A bírálói szerint a kezdeményezés egyértelműen a muszlimok ellen irányul, és a Narendra Modi miniszterelnök vezette hindu nacionalista Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) párt azon igyekezetének a része, hogy felduzzassza a javarészt hindukból álló szavazóbázisát az idén májusban tartandó általános választások előtt.

A törvényjavaslat erős ellenkezést váltott ki az északkeleti Asszám államban is, ahol a lakosok évek óta panaszkodnak a szomszédos Bangladesből érkező menekültekre, szerintük ugyanis a bevándorlók kimerítik Asszám erőforrásait.

2018. júliusban Asszámban a hatóságok 4 millió embert nem vettek fel az államban lakó indiai állampolgárok listájára, mert nem tudták bemutatni a szükséges okmányokat arról, hogy a családjuk már több mint négy évtizede az állam területén él. A bírálatok szerint az elutasítás oka akkor az volt, hogy az Asszámba folyamatosan érkező bangladesiek nagy része muszlim.

A hinduk és a muszlimok közötti feszült viszony 1983-ban már egyszer annyira elmérgesedett ebben az államban, hogy több tucat embert gyilkolt meg a bozótvágó késekkel felfegyverzett csőcselék, hogy elüldözzék a muszlim bevándorlókat.

Az Indiával szomszédos muszlim országok, elsősorban Afganisztán és Pakisztán vallási kisebbségeihez tartozó emberek gyakran válnak diszkrimináció áldozatává, és olykor fegyveres támadásokat is elkövetnek ellenük. (MTI)