Annyira nem veszik át a mentőktől a súlyos eseteket, hogy a Népegészségügyi Központ bírsággal fenyegeti a kórházigazgatókat

Egészségügy
2019 január 09., 06:38
comments 262

A Népszava úgy tudja, hogy a tisztiorvosi szolgálat megelégelte, hogy a budapesti kórházak olykor mondvacsináltnak látszó okokra hivatkozva próbálják elutasítani az intenzív ellátásra szoruló betegeket, ezért az ÁNTSZ helyébe lépett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a múlt pénteken körlevélben utasított 22 fővárosi kórházat, hogy mindig biztosítsák az intenzív ellátást.

Amikor meg már minden lélegeztetőgép foglalt, vagyis megteltek, mint ahogy az 2018 utolsó napjain történt, akkor „maguk kötelesek gondoskodni a saját ellátási területükhöz tartozók intenzív ellátásáról”. A tisztifőorvos nevében küldött NNK-s levél szerint akit az ellenőrök rajtakapnak, hogy alapos ok nélkül utasította vissza az ilyen beteg fogadását, az 500 ezer forintos bírságot kaphat – írja a lap.

A Népszava azt írja, a kórházigazgatók egy része szerint jogi nonszensz, ami a levélben áll, nem világos, kinek kell kifizetnie a büntetést (a főigazgatónak vagy a kórházi büdzsének), mások pedig azt nem értették, hogyan lehetne megoldani a beteg elhelyezését, ha nincs is ágya.

Mentők a lapnak azt mondták, ha súlyos beteget kell budapesti kórházakba vinni, gyakran patthelyzet alakul ki: a kórházból azt jelzik vissza, nem tudnak beteget fogadni. Elég sokféle indokot sorolnak fel: meghibásodott vízcsap, akadozó liftek, áramhiány, az informatikai rendszer lefagyása, nincs szabad lélegeztetőgép. De az egyik főigazgató azt mondta, igazából mindenki tudja, hogy néha egy-egy kórház az intenzíves ágyai felét is szünetelteti, mert nincs mellé orvos vagy ápoló.

A hétvégén négy budapesti traumatológia közül három sem tudott betegeket fogadni
photo_camera Képünk illusztráció Fotó: Katona Boglárka

Kedden Budapest több mint 300 intenzíves ágyának csak a 10 százaléka volt szabad. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.