Szlovénia öt embert fogad be a Máltán kikötött menedékkérők közül

külföld
2019 január 10., 18:24
comments 218

Szlovénia jelezte az Európai Bizottságnak, hogy hajlandó befogadni öt embert abból a 49 menedékkérőből, akiket a Földközi-tengerről mentettek ki, és jelenleg Máltán tartózkodnak.

A szlovén kormány közleménye szerint az öt ember befogadása a veszélyeztetett csoportból a szolidaritás és emberiesség szellemében hozott döntés, és egyszeri esetről van szó. Hozzátették, hogy Szlovénia, mint a legkisebb EU-tagállam, ezzel megerősítette, hogy elkötelezett az EU szolidaritási politikája iránt, és közös megoldást keres a migráció kérdésére.

A 49 ember tavaly december 22-e óta vesztegelt két civil mentőhajón Málta partjainál. A hajókhoz legközelebbi két ország közül egyik sem engedte kikötni őket: sem Málta, sem pedig Olaszország. Mindkét ország szigorúan korlátozta a mentőhajók kikötését 2018-ban, és nem akartak engedékenységet mutatni most sem. A helyzet januárra drámaivá vált, a pápa vízkeresztkor fel is szólította az európai vezetőket, hogy tegyenek végre valamit.

Végül Málta szerdán adott engedélyt, hogy a hajók kikössenek, miután garanciát kapott további több mint kétszáz, korábban érkezett menedékkérő elosztására több uniós ország között. Csak azután hagyhatták el a hajót, hogy Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország is jelezte, befogad Máltáról menedékkérőket. Szlovénia most ezen országokhoz csatlakozott. Máltára a közelmúltban eddig 300 menedékkérő érkezett tengeri úton.

Csütörtökön írtunk arról, hogy a 2015-ös válságos évhez képest 92 százalékkal csökkent 2018-ban az EU területére illegálisan belépők száma. Most már annyian érkeznek csak, mint akkor, amikor az egész migránskérdés alig szerepelt a hírekben, és pláne nem döntött el európai választásokat. ( via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.