Lemondott a görög védelmi miniszter, nehogy elfogadják Macedónia új nevét

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Huszonöt év nemzetközi viszálya oldódott meg - majdnem. 

Macedónia függetlenségének kikiáltása óta nem fogadja el Görögország, hogy a volt jugoszláv tagköztársaságot ugyanúgy hívják, mint az ország északi megyéjét. A görög kormány blokkolja a macedón NATO- és EU-csatlakozási törekvéseket is a névvita miatt.

Tavaly nyáron a két ország végre megállapodott, hogy Macedónia új neve Észak-Macedónia lesz. Úgy nézett ki, közel a békülés, és Macedónia végre felszabadul a görögök politikai blokádja alól. 

Csakhogy a görög kormány kisebbik koalíciós pártja, a nacionalista Független Görögök nevű megpróbálja megakadályozni a megegyezést, akár a saját kormányuk megbuktatása árán is. 

A Független Görögöket vezető védelmi miniszter vasárnap ugyanis bejelentette a lemondását. 

Panosz Kammenosz lemondott és elhajtott.Fotó: Menelaos Myrillas/SOOC

A 300 fős görög parlamentben 145 képviselője van a szélsőbaloldali Szirizának, Alekszisz Ciprasz miniszterelnök pártjának. A Függetlenek Görögök 8 képviselőjével volt csak meg a kormánytöbbség. 

Októberben mindenképpen választások jönnének, ahol a győzelemre a jobbközép Új Demokrácia párt a legesélyesebb. Akik szintén ellenzik a megegyezést a macedónokkal. Vagyis egy előre hozott választás komolyan megakaszthatja a megbékélést. 

Csakhogy elképzelhető, hogy Ciprász a baloldali ellenzéktől össze tudja szedni a hiányzó hat szavazatot a parlamentben, még mielőtt új választást tartanának. És így sikerülhet ratifikálni a macedónokkal kötött szerződést. 

A macedón parlament szombaton ratifikálta a két kormány megállapodását, vagyis az ország nevének lecserélését, mégpedig kétharmados többséggel. Ehhez az kellett, hogy a Magyarországon bujkáló Nikola Gruevszki ellenzékben lévő pártjából is átszavazzanak néhányan, és támogassák a baloldali - albán kisebbségi kormánypártok béketervét. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.