Lemondott a görög védelmi miniszter, nehogy elfogadják Macedónia új nevét

külföld
2019 január 13., 10:50
comments 185

Huszonöt év nemzetközi viszálya oldódott meg - majdnem. 

Macedónia függetlenségének kikiáltása óta nem fogadja el Görögország, hogy a volt jugoszláv tagköztársaságot ugyanúgy hívják, mint az ország északi megyéjét. A görög kormány blokkolja a macedón NATO- és EU-csatlakozási törekvéseket is a névvita miatt.

Tavaly nyáron a két ország végre megállapodott, hogy Macedónia új neve Észak-Macedónia lesz. Úgy nézett ki, közel a békülés, és Macedónia végre felszabadul a görögök politikai blokádja alól. 

Csakhogy a görög kormány kisebbik koalíciós pártja, a nacionalista Független Görögök nevű megpróbálja megakadályozni a megegyezést, akár a saját kormányuk megbuktatása árán is. 

A Független Görögöket vezető védelmi miniszter vasárnap ugyanis bejelentette a lemondását. 

Panosz Kammenosz lemondott és elhajtott.
photo_camera Panosz Kammenosz lemondott és elhajtott. Fotó: Menelaos Myrillas/SOOC

A 300 fős görög parlamentben 145 képviselője van a szélsőbaloldali Szirizának, Alekszisz Ciprasz miniszterelnök pártjának. A Függetlenek Görögök 8 képviselőjével volt csak meg a kormánytöbbség. 

Októberben mindenképpen választások jönnének, ahol a győzelemre a jobbközép Új Demokrácia párt a legesélyesebb. Akik szintén ellenzik a megegyezést a macedónokkal. Vagyis egy előre hozott választás komolyan megakaszthatja a megbékélést. 

Csakhogy elképzelhető, hogy Ciprász a baloldali ellenzéktől össze tudja szedni a hiányzó hat szavazatot a parlamentben, még mielőtt új választást tartanának. És így sikerülhet ratifikálni a macedónokkal kötött szerződést. 

A macedón parlament szombaton ratifikálta a két kormány megállapodását, vagyis az ország nevének lecserélését, mégpedig kétharmados többséggel. Ehhez az kellett, hogy a Magyarországon bujkáló Nikola Gruevszki ellenzékben lévő pártjából is átszavazzanak néhányan, és támogassák a baloldali - albán kisebbségi kormánypártok béketervét. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.